индийский чай

Індійський чай

Індія відома достатком своїх товарів і, мабуть, найпопулярніший із них – це індійський чай. Клімат та правильний догляд створили чарівній чайній рослині ідеальні умови, щоб постачати божественним напоєм не тільки одну країну, а й увесь світ.

Його історія почалася в XIX столітті, коли британці завезли перше його насіння до штату Ассам. Умови для вирощування виявилися відповідними, і через кілька років виникла перша у світі чайна компанія з однойменною назвою «Ассам». Власники плантацій стали кораблями постачати індійський чорний чай до Британії. Досі він лідирує на ринку. Асам має терпкий смак і пряний аромат з медовими нотками. Він добре бадьорить і зміцнює судини, якщо його пити в помірних кількостях.

Приблизно в той же час, у XIX столітті, насіння чайної рослини потрапило і в Бенгалію, округ Дарджилінг. Гірська місцевість у північно-східній Індії на кордоні з Непалом, Бутаном та Тибетом стала батьківщиною іменитого індійського сорту “дарджилінг”. Працівників на плантації набирали з Непалу, а керували бізнесом, звісно, ​​британці. У 70-х майже всі землі викупили індійці. До цього часу індійський чай тут збирають вручну. За два століття не змінився і одяг, на жінках-складальницях той самий етнічний одяг.

Популяризація здорового життя в останнє десятиліття викликала нову хвилю інтересу до дарджилінгу. Через мускатний, витончений і ніжний смак, напій називають «чайним шампанським». Дарджилінг бадьорить, тонізує та покращує травлення.

Сіккімський чай поки що в новинку

В Індії зростає ще один, молодий та унікальний вигляд – сиккімський чай. Він з’явився над ринком лише наприкінці ХХ століття, але швидко завоював любов цінителів. Умови високогір’я східної частини Гімалаїв надають індійському сиккімському чаю солодкий смак асаму та мускатний аромат дарджилінгу. Перший збір цього року індійського чорного чаю вважається найціннішим, витонченим, що зберіг велику кількість корисних речовин, і, відповідно, найдорожчим і рідкісним.

Індія відома завдяки ще одному сорту – “Нілгірі”. Цей індійський сорт купити непросто: 1 кг сушеного листа коштує близько 600 доларів. Тому, якщо у звичайному індійському магазині ви бачите низький цінник на упаковці нілгірі — швидше за все, він змішаний із дешевшими сортами. Виростає він на півдні Індії, де рясні дощі дозволяють рости чаю цілий рік. Він має м’який і легкий смак, що відтіняються нотками лимонного аромату. Антиоксиданти, що містяться в нілгірі, здатні надавати терапевтичний ефект на серцево-судинну систему.

Тепер кілька слів про знаменитого індійського масалу чаю. “Масала” перекладається з хінді як “спеція”, тобто масала – це чай зі спеціями. За основу береться будь-який чорний (бажано індійський) чай, до нього додається молоко, підсолоджувач, кардамон, гвоздика, імбир, чорний перець, кориця, аніс та інші прянощі. В Азії масалу можна купити в готовому вигляді – порошок заливається окропом, до нього залишається додати тільки молоко і цукор за смаком. Тим не менш, найсмачніший масалу – той, що приготовлений вдома, своїми руками. Цей індійський чай зігріває, знижує температуру при застуді, вгамовує голод, регулює тиск.

Справжній цейлонський чай

Дуже часто цейлонський чай плутають із індійським через незнання. Цейлон – це стара назва острова Шрі-Ланка. Чай звідси посідає третє у світі місце за кількістю експорту світовий ринок. Він, на відміну від цього індійського, буває і чорним, і зеленим, тоді як Індія славиться переважно чорними сортами. Легендарний Томас Ліптон, ім’я якого на слуху вже багато років, у 1890-х роках придбав більшу частину шрі-ланкійських плантацій. Він почав вирощувати на них чай і продавати його за найнижчою ціною, чим і прославився на весь світ.

Різноманітність сортів цейлонського чаю створює деяку складність із його вибором. Однак не варто лякатися, треба розібратися. Сорт «Нувара Елія» росте на висоті 2000 метрів над рівнем моря, має м’який та ніжний смак. Він нетерпкий, містить аромат трав, які ростуть поряд. «Уда Пусселлава» росте на 200 метрів нижче попереднього, має середню фортецю та незначну терпкість. Сорти «Дімбула», «Ува», «Кандим» та «Рухуна» знижуються на 200-500 метрів відповідно і чим нижчий рівень гір, тим міцніший напій. Щоб відчути їхню відмінність, необхідно купувати 100% сорт одного чаю, відмовившись від купажів (сумішей).

Види індійського чаю

За способом механічної обробки чайного листя індійський чай можна розділити на чотири види:

листовий. Буває крупно – і середньолистовий

гранульований – це подрібнене і скручене особливим чином листя

пресований. Діляється на цегляний та плитковий (таблетований)

порошковий. Цей вид чаю фасується в пакетики

Вважається, що листовий індійський чай зберігає максимальну кількість корисних речовин, тримає аромат і смак. Гранульований заварюється в рази швидше за інших і є більш економічним. Пресований отримує таку форму для зручного транспортування на далекі відстані із збереженням аромату та смаку. Порошковий індійський чай фасують у пакетики, він іде у масовий збут – аромат і смак значно втрачаються.

Як вибрати ідеальний індійський чай

Купити індійський чай можна як в Індії, так і за її межами. Спеціальне маркування на упаковках свідчить про його якість. Якщо ви хочете знайти вищий клас, шукайте верхівки пагонів рослини та уникайте «порошку з дровами». Тобто, з домішками гілок чи інших сортів.

Шість ознак оригінального чаю:

Запах. Напій має приємно пахнути навіть у сухому вигляді.

Колір. При заварці чай виглядає відповідно до свого сорту.

Вологість. Хороший чай досить сухий, але не пересушений.

Зовнішній вигляд. У оригіналу чайки завжди скручені, незалежно від розміру листочка.

Маркування. Обов’язково має бути присутня на упаковці.

Зберігання. Ідеальний індійський чай має бути свіжим і не лежати на полиці більше кількох місяців.

Вибір улюбленого індійського чаю це як наука чи мистецтво. Пробуйте, експериментуйте, осягайте ці знання, і дуже скоро чари цього напою подарують вам свої плоди.

Справжній індійський дідусь ділиться рецептом справжнього індійського чаю. Масала власними руками – чарівний результат гарантовано!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top