горячий шоколад

Гарячий шоколад

Улюблений нами гарячий шоколад, користь і шкода якого вивчені фахівцями, з’явився в XIX столітті. Вчені з’ясували, що гарячий десерт підвищує життєвий тонус, бадьорить, покращує настрій і має загальнозміцнюючі властивості. Внаслідок вживання гарячого шоколаду збільшується активність мозку, що помітно відбивається на підвищенні працездатності. Компоненти, що входять до складу десерту, впливають на психічне та фізіологічне здоров’я.

8 причин випити чашку гарячого шоколаду!

1. Піднімає настрій. У какао-бобах міститься фенілетиламін – природний нейромедіатор, який за лічені хвилини піднімає настрій та життєвий тонус. Присутність стимулятора в десертному напої має загальнозміцнюючу дію, бадьорить, впливає на емоційний стан. Приплив сил зберігається тривалий час.

Чашка гарячого шоколаду, випита вранці, зарядить бадьорістю та енергією на весь день. Рекомендується при стресових ситуаціях, депресивному та тривожному стані.

2. Поліпшує роботу мозку. Внаслідок досліджень було доведено, що випита чашка гарячого десертного напою покращує пам’ять, стимулює активність мозку, концентрує увагу. Все це завдяки біологічно активним речовинам, що містяться у напої. Гарячий шоколад збагачує мозок киснем, посилює кровообіг, тому людина починає краще розуміти. За порадою вчених у день потрібно випивати чашку шоколаду, але без цукру.

3. Лікує застудні захворювання. Смачний десерт рекомендується пити при застудних захворюваннях. Але спосіб його приготування трохи відрізняється від звичайного. У чашку з гарячим напоєм, приготованим на воді, слід додати мед, дрібку кориці та червоного перцю. Цей рецепт допомагає зміцнити імунну систему та протистояти багатьом інфекційним захворюванням.

4. Містить антиоксиданти, флавоноїди та галову кислоту. Вчені Корнельського Університету довели, що в гарячому шоколаді міститься значно більше антиоксидантів, ніж у зеленому чаї, вині чи твердому шоколаді. Засвоюються вони набагато швидше і благотворно впливають на організм.

5. Гарячий шоколад при застуді:

Антиоксиданти, що входять до складу напою, допомагають
видалити вільні радикали;
знизити вікову дегенерацію шкіри;
запобігти онкологічним та серцево-судинним захворюванням;
уповільнити процес старіння.

 Флавоноїди:
запобігають розвитку пухлин;
вбивають паразитів;
розріджують кров (на зразок аспірину);
запобігають утворенню тромбів.

 Галова кислота:
зупиняє внутрішню кровотечу;
посилює дію медичних препаратів при лікуванні цукрового діабету та захворювань нирок.

 6. Шоколад зміцнює судини та нормалізує роботу серця. Завдяки корисним речовинам стабілізується та знижується тиск, зміцнюються стінки судин, зводиться до мінімуму ризик серцевих захворювань. Завдяки поліфенолам знижується можливість виникнення інсультів та серцевих нападів. Медичні працівники рекомендують випивати на день не більше 2 чашок гарячого шоколаду.

7. Він бореться із зайвими кілограмами. У напої міститься менше кілокалорій, ніж у цукрі, тому він рекомендований при дієтичному харчуванні. Якщо з раціону виключити солодке, а замість нього пити шоколад, кілограми не додаватимуться з такою швидкістю. Напій сам по собі солодкий, тому незабаром відпаде бажання їсти солодощі.

Трішки історії

Шоколадний напій є сумішшю, приготованою з розтоплених у гарячому молоці шматочків шоколаду з додаванням за бажанням гурманів спецій і цукру. Зазвичай для ароматизації напою додається кориця та ванілін. Для надання легкості та утворення густої піни перед подачею на стіл молочно-шоколадну суміш збивають. У статті представимо читачам рецепти приготування вишуканого пиття. Його відносять до гарячих десертних напоїв або вишуканих ласощів.

В окремих країнах Європи та в Америці шоколадну гарячу суміш готують із звичайного сухого какао на воді чи молоці. У Росії гарячим шоколадом (далі за текстом зустрічатиметься позначення ГШ) називають напій, приготований із скибочок (плиток) шоколаду, розчинених у гарячому молоці. І в першому, і в другому випадку в нього додають цукор, за бажанням – ванілін, корицю та інші прянощі. Цукор додавати не обов’язково, тому що шоколад – сам по собі солодкий продукт, але для ласунів цього буде недостатньо.

Гарячий густий шоколадний напій можна замовити чи купити у магазині. Особливо популярними різновидами вважаються:

класичний чорний;

напій з какао-олії (білий);

чорний із молоком;

ароматизований.

Батьком сучасного гарячого шоколаду вважається індіанське питво з розтертих бобів какао. В ті часи в Америці доколумбової епохи він вважався напоєм мудрості та даром з небес. Відомі історичні факти, що саме його вперше спробував генерал Іспанії Е.Кортес та відвіз рецепт приготування до Європи. Пригощаний вождем ацтеків Монтесумом II, не зміг відмовитися від напою і був змушений спробувати. Пиття було з добавками ванілі та пекучого перцю. Генералу дуже сподобався смак та аромат своєрідних ласощів, і він, звичайно ж, дізнався секрет його приготування. Завдяки йому рецепт опинився в Європі, а потім поширився у всьому світі.

У Європі XVI століття какао-бобовий напій почали споживати у гарячому вигляді, замінивши пекучі спеції на цукор. Саме так і з’явився улюблений усіма гарячий шоколад, який став фаворитом місцевої аристократії на той час.

До настання XIX століття шоколадне питво було по кишені лише обраним, готували його на воді із добавкою цукру, якщо цього вимагав клієнт. Для приготування на той час використовувався спеціальний посуд у вигляді посудини з укороченим носиком. До нього кріпилася довга ручка, виготовлена ​​із дерева. Кришка посуду була з невеликим отвором, в який легко можна було помістити інструмент для збивання та спінювання. Напій виходив досить густуватим і жирним. Іноді на поверхні утворювалася масляна плівка, що легко знімається ложкою. Подавали шоколад гарячим у чашках із блюдцями для того, щоб не розлити смачне та дороге пиття.

З настанням XIX століття в Голландії налагодили виробництво порошку та олії какао окремо, розділивши цим звичний продукт на дві складові. Завдяки цьому напій значно подешевшав і став доступним для пересічних громадян.

Чим відрізняється гарячий шоколад від какао

Багато хто думає, що гарячий шоколад і какао — це той самий напій. Справді, в деяких кафе та ресторанах готують такий гарячий шоколад, що відрізнити його від какао практично неможливо. Подібні заклади заощаджують на інгредієнтах, вводячи в оману відвідувачів, а головне, позбавляючи їх справжнього задоволення.

Рецептура приготування, калорійність, смак та зовнішній вигляд цих двох напоїв абсолютно різні.

Гарячий шоколад готується на молоці і завжди із цільної плитки гіркого або молочного шоколаду, з ваніллю, корицею та цукром. Гурмани можуть додавати подрібнені горіхи, спеції, невелику кількість рому чи лікеру. Консистенція густа, а смак насичений. Кількість калорій становить приблизно 250 на чашку.

Для приготування какао використовується какао-порошок, цукор, молоко чи вода. Напій рідкий та малокалорійний, тому що в порошку практично не міститься какао-масел. В одній порції приблизно 30 ккал.

Какао простіше у приготуванні та значно дешевше, тому пити його можна щодня. Гарячий шоколад – ласощі, які прирівнюють до десерту, їм насолоджуються і балують себе.

Обидва напої корисні організму завдяки вмісту какао-бобів, регулярне вживання підвищує імунітет, піднімає настрій і знімає стрес.

Що корисніше: гарячий шоколад чи какао

Про корисність напоїв говорити не доводиться, оскільки у складі і гарячого шоколаду та какао міститься достатня кількість корисних для організму речовин. Тому важко однозначно відповісти на це питання.

Якщо судити з калорійності, то гарячий шоколад у багато разів перевищує за кількістю калорій какао. Незважаючи на це, принципової різниці щодо корисності напоїв немає. Вони обидва благотворно впливають на організм, піднімають настрій, рятують при стресових ситуаціях, активізують мозкові процеси.

Рекомендується вживати напої людям:

що часто стикаються зі стресовими ситуаціями та нервовими перевантаженнями;

із хронічною втомою;

з невротичними розладами;

у стані тривоги;

при спазмах м’язів.

Варто знати, що кориснішим буде напій, приготований не на молоці, а на воді. Вершки та молочний продукт зменшать активність корисних речовин.

То що вибрати: гарячий шоколад чи какао? Відповідь на це питання криється в самій ситуації.

Якщо вам необхідно заспокоїтися та заснути, то найкращим варіантом буде тепла чашка какао з молоком. Такий напій швидко заспокоїть нерви та забезпечить спокійний сон на всю ніч. Якщо ж потрібно підзарядитись і набратися енергії, то найкращим варіантом стане чашка гарячого шоколаду. Густий збуджуючий напій зніме втому та додасть життєвих сил.

Чим корисний гарячий шоколад

Оскільки до складу гарячого шоколадного напою входять боби какао, він здатний підбадьорити організм і зміцнити імунітет. Про ці властивості було відомо людям у минулих століттях, тому його із задоволенням готували та вживали у їжу.

Перелічимо основні корисні властивості гарячих ласощів:

  1. Завдяки наявності у його складі цинку активізуються процеси в організмі. За участю цього елемента правильно вибудовуються ДНК-молекули та РНК, а також синтезується білок. Цинк незамінний у період статевого дозрівання.
  2. Регулярно вживаючи напій, можна уникнути сонячних опіків.
  3. Присутня у складі галова кислота зупинить внутрішню кровотечу, що доведено вченими Америки.
  4. Флавоноїди сприяють розрідженню крові та покращенню її циркуляції.
  5. Улюблені багатьма ласощі гальмують утворення ракових клітин.
  6. З його допомогою можна успішно боротися з авітамінозом.
  7. Чашка гарячого десерту врятує при кашлі.
  8. Ендорфін, що виділяється, або як його називають в народі гормон щастя, підніме настрій і забезпечить людину позитивними емоціями.
  9. Проціанідини омолодять шкіру і сприяють якнайшвидшому загоєнню ран.

Гарячі ласощі без цукру можуть приймати хворі з підвищеним рівнем холестерину. Якщо до нього додати трохи кориці та пекучого перцю, то це вийде ефективний засіб від застуди. Головне, що гарячий шоколад не нашкодить здоров’ю, а надасть людині сил.

Для жінок

Шоколадний напій для жінок жодної шкоди не становить. Він набагато корисніший за звичайну шоколадну плитку, тому що не впливає на зайві кілограми. Чашка приємного напою підніме настрій та життєвий тонус. Крім того, регулярне споживання ГШ сприяє покращенню пам’яті, активізації мозкового кровообігу.

Напій славиться наявністю антиоксидантів, які:

  • видаляють вільні радикали з організму;
  • запобігають онкологічним захворюванням та серцевим нападам;
  • уповільнюють процеси старіння в організмі;
  • знижують вікову дегенерацію шкірного покриву.

Крім цього, галова кислота, що міститься в напої, допоможе боротися з хворобою нирок і навіть цукровим діабетом.

Для чоловіків

Крім всіх перерахованих вище переваг та унікальних властивостей напою, для сильної половини людства ГШ буде корисним ще й тим, що зможе зміцнити м’язову тканину та збільшити чоловічу силу. Про це знали ще за давніх часів, тому напій користувався особливою популярністю.

Додамо ще деякі корисні властивості шоколадного пиття:

  • захищає зуби від утворення нальоту;
  • бореться зі втомою;
  • усуває зморшки;
  • покращує роботу серця.

Крім того, флавоноїди, присутні в гарячих ласощах, розріджують кров і не дають утворитися тромбам.

При вагітності

Американськими вченими було зроблено висновок, що вагітні, які вживають під час виношування шоколадні продукти, народжують здорових та активних немовлят.

Жири, білки і вуглеводи, що містяться в ньому, стають джерелом життєвої енергії і гарного настрою, що благотворно позначається на розвитку плоду. Але не варто забувати про помірність, тому не слід споживати велику кількість смачного десерту.

Корисність ГШ для вагітних очевидна, тому що ендорфін, що міститься в напої, відомий як гормон щастя, приносить спокій і позитивні емоції не тільки матусі, але і малюку в утробі. Щоправда, лікарі не радить особливо захоплюватися ним на останніх термінах вагітності через вміст у напої великої кількості активних біологічних речовин.

При грудному вигодовуванні

Як відомо, після народження немовляти організм матусі виснажується і потребує відновлення. У цьому може допомогти смачний поживний напій із шоколаду. Але не варто забувати про малюка, у якого може виявитися алергія. З цієї причини мати, що годує, повинна з обережністю вводити в свій раціон цілющий «десерт». Якщо у дитини не буде виявлено жодної реакції, то дозу можна поступово збільшувати, тим самим скоротивши час відновлення організму матері.

Для дітей

Гарячий шоколад для дитини буде корисним, оскільки він може:

  • покращити пам’ять;
  • активізувати мозкову діяльність;
  • усунути психічне та нервове перезбудження;
  • зміцнити організм та підвищити імунітет;
  • вилікувати від застуди;
  • підвищити працездатність тощо.

Шкідливість дитині гарячий шоколад може завдати тільки в тому випадку, якщо її давати у великій кількості.

При схудненні

Десертний напій здатний боротися із зайвими кілограмами. У ньому набагато менше калорій, ніж у самому цукрі. Дієтологи рекомендують своїм клієнтам вживати смачне гаряче пиття навіть під час дієти. Якщо виключити з раціону все солодке та пити лише ГШ, то про додавання зайвої ваги можна буде забути.

Напій сам по собі солодкий і дуже поживний, тому одна випита філіжанка приємного десерту швидко вгамує почуття голоду надовго.

Не всі дієтологи дозволяють вживати шоколадний десерт під час проведення дієти. Але якщо напій буде приготовлений без цукру та на воді, то жодних обмежень не буде. Якщо без молока обійтися неможливо, слід обирати знежирені продукти.

Гарячий шоколад дає заряд бадьорості, змушуючи людину активно рухатися.

Шкода та протипоказання

Напій має більше корисних властивостей, ніж негативних. Він не може завдати шкоди здоров’ю людини, якщо їм не зловживати. Його треба приймати з обережністю або зовсім виключити з раціону хворим, які страждають:

  • атеросклероз;
  • патологіями статевих органів та сечовивідних шляхів;
  • ожирінням;
  • обмінними процесами;
  • хворобами ясен;
  • цукровий діабет;
  • циститом тощо.

Якщо знати міру і не зловживати десертним питвом, то негативного впливу можна уникнути.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top