лучшиго кофе

У нас найкраща кава

Режисер Девід Лінч одного разу сказав: «Краще поганої кави, ніж жодної». Ми з цим не згодні! Тому представляємо вам каву від Artisha Зроблено вперше у світі та вироблятися тільки в Україні із суто екологічного продукту.

Наша продукція зареєстрована у Швейцарії № 54191 від 12 жовтня 2008

У кожній склянці є фільтр чаю або кави, вам варто лише додати окріп і насолоджуватися приємним напоєм.

Кавові зерна компанія замовляє з усього світу. Робить суміші та моносорти. Причому подбали про зручність сприйняття інформації про зерно як для дилетантів, так і профі. Свої продукти поділяють на зерно для альтернативних способів заварювання, наприклад, у чашці, і на зерно для еспресо-кавоварок та особливі суміші, які поєднуються з молочними напоями. Ну а якщо ви любите розбиратися в походженні зерна, віддаєте перевагу конкретному терруару, то і тут вам віддушина. Про кожен лот обжарювач дає докладний опис на пачці.

Компанія завжди готова поміняти каву, якщо вона не сподобалася покупцеві або повернути гроші.

Більшість людей відчуває потяг до крайнощів, їх не можна звинувачувати. Мені теж цікаво знати: яка будівля найвища і який перець найгостріший. Але, на жаль, реальність часто відрізняється від привабливих публікацій, які можна знайти в інтернеті. Проте є одне питання, яким рано чи пізно задається кожен:

Яка кава найкраща у світі?

У цій статті я перевірю, наскільки «глибока кроляча нора», озброївшись статистикою, яка допоможе вирішити цю споконвічну суперечку.

Мій текст призначений для справжніх кавових фанатиків. Якщо ви один із них і теж шукайте найкращу каву у світі, то дочитавши цю статтю до кінця ви зможете знайти відповідь на своє запитання.

Найсмачніша і найкраща кава

Ведення такого роду дискусії – завдання не з простих. Якщо кавовий любитель скаже щось на кшталт: «найсмачніша кава – індонезійська» або «найзапашніша кава – кава з Бразилії», то це буде не зовсім правильно.

Існує безліч видів кавових дерев та способів обробки кавових зерен, підсумковий смак напою багато в чому залежить від цих двох факторів. Наприклад, кава з Індонезії, до складу країни входить близько 16 056 островів, які відрізняються один від одного складом ґрунтів, способами обробки зерна, а також видами кавових дерев. Найбільші відмінності ми спостерігаємо між кавою з Суматри, Яви та Балі.

Справді, місце походження кави має значення, але якщо ми хочемо знайти найкращий, то потрібен більш об’єктивний підхід. Фраза «французьке вино – найкраще» не матиме особливого сенсу з тієї ж причини. Очевидно, що є величезна різниця між дешевим французьким вином із супермаркету та легендарним Шато Лафіт-Ротшильд.

Тому для складання повної картини потрібно приділити увагу 4 факторам, що впливають на властивості кави:

  • Сорт;
  • Походження;
  • Висота вирощування над рівнем моря;
  • Методи обробки зерна.

Мій метод

Як і кожен дослідник, який поважає себе, намагається знайти відповіді на фундаментальні питання 21 століття, у своїх дослідженнях я звертаюся не до гуру, а до статистики.

На жаль, існує вкрай мало даних з питання, що цікавить нас, так що тут мені довелося застосувати більш креативний підхід.

Де вирощують найкращі сорти кави у світі?

Коли мова заходить про кращих країн-виробників кави, то статистичні дані говорять про наступне:

Цілком очікувано, кава з Панами (а зовсім не бразильська кава) випереджає конкурентів за кавовим поясом з 29 найкращими зразками зерна, які набрали 96 балів і більше. Це пояснюється тим, що Панама – основний постачальник сорту Geisha, що оцінюється вище ніж ефіопська та кенійська кава.

По п’ятах кави з Панами йде найкраща кава з Кенії та Ефіопії з 28 та 27 найкращими зразками африканської кави відповідно. Ці представники кавового поясу є основними постачальниками кави Африки.

«Чорною конячкою» є зразки зерна з Гаваї, які посіли почесне 4 місце, поступившись кавою з Африки. Сорт Hawaiian Kona Coffee дуже цінується знавцями, але він рідко експортується до Європи. Найбільш широко Гавайська кава представлена ​​на ринках Японії та США. Але оскільки більшість постачальників зерен для Coffee Review з Азії та Америки, не виключено, що це і призвело до його високих оцінок.

Якість бразильської кави

Далі в рейтингу йдуть кави з Індонезії та Колумбії, які набрали по 4 зразки кави з високою оцінкою. Обидві країни відносяться до великих постачальників зерна, але колумбійська кава визнана у світі якіснішою, ніж Індонезійська.

При цьому в топ не потрапили В’єтнамська та Бразильська кава. Також оцінкою не радують каву з Перу, Болівії, Мексики, Бурунді та Папуа-Нова Гвінея.

Таким чином, якщо ми хочемо знайти найкращий сорт кави, нам слід зосередити свою увагу на «великій трійці»: Панамі, Ефіопії та Кенії. Кенійська кава поряд з Ефіопським та Панамським значно випереджають конкурентів.

Найкращий сорт кави

Не будемо ходити навколо та навколо: кава сорту Гейша – найкраща. Приблизно 18% зразків цього сорту набрали 96-100 балів за шкалою Q-Grade. Цей сорт обганяє інші різновиди кавових дерев за всіма параметрами, маючи найбільшу кількість зразків вгорі списку, ніж наприкінці.

Пара цікавих знахідок:

  • Сорт Пакамара іноді порівнюють із Гейшею, проте згідно зі статистикою лише 2.22% зразків цього сорту зуміли набрати найвищий бал. Кенійська кава сорту SL28 та SL34 показали набагато кращі результати, тоді як сорт Бурбон теж провалився з 2.38%.
  • Варто відзначити, що сорт Типіка має більше проблем з якістю порівняно з іншими сортами. Майже кожен п’ятий зразок сорту Типіка набрав менше 89 пунктів. Це поганий результат, навіть у порівнянні з більш поширеними сортами спешелті кави: Катурра, Катуаї та Бурбон.
  • Хотілося б приділити більше уваги сортів кавових дерев – Ефіопської спадщини. Хоча зерно з Ефіопії зазвичай і називають «реліквією», вчені не вважають Ефіопію єдиною батьківщиною, у якої найкраща кава.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top