Травяной чай польза, виды, рецепты

Трав’яний чай, користь, види, рецепти

З давніх-давен настої на травах високо цінувалися і використовувалися давніми цілителями завдяки їхньому благотворному ефекту і заспокійливому впливу як на нервову систему, так і на внутрішні органи людини. Однак, у багатьох випадках, у чистому вигляді, їхній запах не завжди приємний і не задовольняє наш смак.

При правильному поєднанні компонентів у трав’яному чаї цей недолік усувається. Правильний баланс у комбінації інгредієнтів призводить до того, що напої, одержувані з трав’яних сумішей, можуть вживатися дуже тривалий час. Слід зазначити той факт, що кожна рослина, що входить до складу трав’яних сумішей, має ті чи інші лікувальні властивості, що сприятливо впливають на організм людини.

У Західній Європі, що дуже серйозно відноситься до власного здоров’я, трав’яні суміші користуються величезною популярністю і використовуються не тільки в чистому вигляді, але і як добавки до класичних чорних і зелених чаїв.

Найбільш відомі трави, які включають до складу на Заході – це м’ята, ромашка, пелюстки троянди, лимонна меліса. В Україні такими травами завжди були іван-чай, м’ята, материнка, звіробій, чебрець, малина (ягоди та листя) та ін. Багато чайних компаній спеціалізуються на виробництві трав’яних сумішей та включають їх у свій асортимент. Трав’яні чаї нічого спільного не мають зі справжнім чаєм та його дією на людину.

Зовнішній вигляд трав’яного чаю

Трав’яний чай – це справжня криниця корисних натуральних мікроелементів та корисних речовин, які дарує нам сама природа. Входять до складу трави та суцвіття не тільки збагачують напій вітамінами, але й роблять його більш вишуканим. Трав’яні чаї широко застосовуються для профілактики та лікування різних недуг, мають зміцнюючі та імуностимулюючі властивості, сприяють схуднення, виведенню шлаків з організму, заспокоюють, бадьорять, підтримують організм у тонусі і просто дарують гарний настрій.

Зовнішній вигляд  дуже різноманітний.
У сухому вигляді трав’яні чаї мають вигляд сумішей трав з різними компонентами:

  • тільки трави у чистому вигляді;
  • пелюстками квітів, бутонами, квітами;
  • шматочками фруктів, ягід, овочів;
  • прянощами;
  • цедрою цитрусових;
  • горіхами і т.д.
    Залежно від призначення напою.

У завареному вигляді трав’яні суміші мають гарний колір, дуже ароматні і радують красою листя, що розкрилося, і квітів, за якими приємно спостерігати через скло заварювального чайника.

Правильно заварюємо трав’яний чай

Трав’яний чай найкраще заварювати в посуді, який здатний утримати температуру постійного напою хоча б у перші 15-20 хвилин. Для заварювання трав’яної суміші скляний та металевий чайники не підходять, вони не здатні утримати потрібну температуру, при якій рослинна сировина здатна віддавати свою максимальну користь. Більше того, в металевому чайнику метал вступає в реакцію, і ви отримаєте напій зі смаком іржі. Тому оптимальним рішенням є використання порцелянового чайника. І краще якщо він матиме подвійну стінку.

Трав’яні суміші заварюють як звичайний чай – приблизно 1,5 чайної ложки на чашку води заливають окропом і витримують 10-15 хвилин. Трав’яний збір зберігають і використовують як звичайну чайну заварку.

Не рекомендується залишати відвар наступного дня, т.к. він втрачає цілющі властивості.
Також не можна зберігати суху суміш у відкритому посуді – вона насичиться сторонніми запахами.

Трав’яний чай рекомендується пити не дуже гарячим, за бажання додаючи за смаком мед, молоко або часточку лимона.

Різновиди виготовлення

Компоненти для трав’яного чаю вирощують виключно в екологічно чистих районах різних країн.

Час збирання залежить від виду трав. Листя чорної смородини, скрині, ожини, малини, морошки збирають тільки тоді, коли вони повністю розгорнуться. Квітки жасмину, липи, шипшини також збирають тоді, коли вони розпустяться. Плоди та ягоди збирають уже дозрілими.

Збір здійснюють у суху теплу погоду, коли рослина тільки почала цвісти.

Сушіння проводять під навісами в приміщеннях, що добре провітрюються, щоб запобігти стеження і гниття трави. Трави, що містять ефірні олії (чебрець, материнка) сушать повільно при температурі 30-35º С. М’яту перцеву, звіробій, пижму, горицвіт сушать при температурі 50-60º С. Плоди, що містять вітамін С сушать в сушарках з температурним режимом З.

Основні виробники трав’яного чаю

Основним виробникам трав’яного чаю визнано Україну.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top