кофейные зёрна Украина Львов

Кавові зерна

Чи любите ви каву так само, як любимо її ми? А чи замислювалися ви, який шлях проходять кавові зерна, щоб розчинитись у вашій чашці? Про це та інші цікаві факти про натуральну зернову каву ви дізнаєтеся з нашої статті.

Про натуральну зернову каву

Перш ніж перетворитися на насичене еспресо, натуральна зернова кава проходить кілька етапів:

1. Збір кавового зерна

Існує два способи збирання кавових ягід: ручний та механічний. Ручний спосіб більш трудомісткий і дозволяє досягти якіснішого результату: збирач, або пікер, зриває тільки ягоди на піку зрілості.

При механічному способі збирання використовуються спеціальні комбайни. Головна перевага цього методу – швидкість. Недолік у тому, що машина збирає не лише зрілі, а ще зелені ягоди.

2. Обробка кави

Наступний етап – зерна відокремлюють від м’якоті. Для цього використовують один із двох методів обробки: суха – натуральна, або мита. Перша застосовується у регіонах із посушливим кліматом. Друга – у місцевостях із високою вологістю.

Суха обробка є максимально природною: ягоди, розкладені на рівній поверхні, висихають під палючим сонцем. У процесі зерна просочуються соком м’якоті. Так смак кави стає глибшим і набуває ягідно цитрусових ноток.

Процес митої обробки складніший. Спочатку ягоди замочують у воді, щоби м’якоть розм’якшилася і її було легше відокремити. Потім зерна особливо очищають від клейковини. А потім висушують.

3. Обсмажування

На цьому етапі зелені кавові зерна не тільки набувають апетитного відтінку, але й розкривають свій унікальний аромат. Існує безліч ступенів обсмажування, які можна розділити на три основні групи: середня, світла та темна.

Кава смажена в зернах світлої та середньої обсмажування відрізняється м’якшим смаком. Темній обсмажуванні властива велика гіркуватість.

4. Упаковка кави зерна

Щоб зробити деякі висновки щодо якості кави, достатньо поглянути на упаковку. Вакуумний або фольгований пакет дозволяє зберігати корисні властивості та аромат зерен краще та довше – до 1,5 років.

Натуральна кава у зернах – основа одного з найпопулярніших напоїв у світі. Тому завжди є ризик придбати неякісну продукцію з додаванням домішок – цикорію, горіхової шкаралупи, глини тощо.

Як відрізнити гарну каву? Ось кілька рекомендацій:

  • Підозрительно низька ціна – одна з ознак підробки. Адже якісна кава не може коштувати надто дешево.
  • Кава – той випадок, коли “судити по обгортці” навіть потрібно. Найчастіше якість упаковки відповідає якості продукції. Погана поліграфія, зазвичай, також видає фальсифікат.
  • Нарешті, краще вибирайте каву перевірених виробників, які цінують свою репутацію, суворо контролюють процес виробництва, щоб у результаті запропонувати споживачеві високоякісний продукт.

Класифікація кавових зерен

Їх безліч: від типу дерева – арабіка, робуста, ліберика – до віку продукту – новий, старий урожай тощо. На міжнародному кавовому ринку також застосовується класифікація за якістю, до якої входять такі види кави, як:

  • Майлд – кава сортів арабіка, вирощена у високогір’ї. Через благородний делікатний смак його називають «м’яким».
  • Кава сортів робусту. Поступається арабіці у смаку, але перевершує за змістом кофеїну.

Кава настільки унікальна і багатогранна, що хочеться дізнаватися про неї більше і більше. Згодні? Тоді вам будуть цікаві факти, про які ми розповімо. Отже:

Усього існує близько 90 видів кавових дерев, але промислове значення мають лише 2 з них — арабіка та робуста.

  • Чому ягоди збирають на піку зрілості? До моменту дозрівання зерна вбирають із м’якоті корисні речовини, а також цукор, що надає їм солодкуватий смак.
  • Досвідчений збирач за 1 день зриває з кавового дерева 45-90 кг ягід. Цього достатньо для виробництва 10-20 кг кави.
  • Кофеїн міститься у зернах, а й у м’якоті. До речі, із висушеної м’якоті також готують напій, який називається каскара, або кавовий чай.
  • У чому секрет багатогранного смаку кави? Кавові зерна містять понад 100 хімічних сполук. Наприклад, таніни надають напою терпкості. Органічні кислоти – цитрусову або ягідну кислинку. А кофеїн «відповідає» за гіркуватість.
  • Смак та аромат конкретного сорту кави залежить від таких факторів, як: ґрунтово-кліматичні умови вирощування, ступінь обсмажування та помелу. Саме тому класичний еспресо, американо чи капучино можуть нескінченно дивувати вас різноманітністю ароматів.

Каву в зернах

Серед принципів нашої діяльності – натуральність та натхнення. Ми надихаємося інноваційними ідеями, що дозволяють підвищити врожайність кави, підтримувати якість продукції та відкривати нові унікальні кавові уподобання.

У нас кавові зерна від найкращих брендів світу.

кавові зерна Україна

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top