чай с кардамоном

Чай з кардамоном

Сильний аромат та імбирний відтінок смаку привели до популярності цієї пряності – її використовують і при приготуванні їжі, і як добавка до напоїв. Її назвали «царицею спецій», а вартість натурального насіння досить висока. У статті розповімо про чорний індійський та зелений чай з кардамоном – яка користь та шкода у цих рецептів. 

Elettaria cardamomum Maton – так називається рослина серед біологів. Свої витоки воно бере в Індії, але ще до нашої ери пряність потрапила до Стародавнього Єгипту, звідки постачалася по всій Європі. 

Зараз використовується в основному насіння та ефірна олія, їх застосовують як у приготуванні приправи, так і у виробництві лікарських препаратів на основі натуральних трав

У виробництві плоди кардамону висушують і перемелюють у дрібний порошок. 

Харчова цінність на 100 грам спеції: 

  • 11% – білок; 
  • 7% – жири; 
  • 68% – вуглеводи; 
  • 6% – зола;
  • 8% – вологість. 

У насінні та його оболонках знаходяться ефірні олії. Вони мають дуже приємний запах, сприяють заспокоєнню нервової системи та загоєнню ран. В одній краплі маслянистого соку можна знайти: 

  • Амідон. Він є знеболюючим, а також має м’який заспокійливий ефект. 
  • Борнеол. Основна функція – усунення бактерій, інфекції, зараження. З запаленої ділянки знімається набряк. 
  • Камфора – м’яко знімає біль та запальний процес.
  • Ліналоол є знеболюючим, а також впливає на нервову систему, ефективний при стресі. 
  • Цинеол – потужний антисептик, що має додатковий макротовивідний ефект. 
  • Борнілацетат – знижує біль, особливо часто додається до ліків від артриту.
  • Неролідол – ефективний своїми відхаркувальними та бронхолітичними властивостями.
  • Терпінеол допомагає зняти запалення слизових оболонок при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

При цьому більшість елементів мають свій унікальний запах, їх застосовують при створенні ароматичних композицій, тому напій з додаванням спеції дуже ароматний і привабливий. 

З мікроелементів, корисних здоров’ю, присутні: залізо, вітаміни група У, кальцій, магній, фосфор, цинк. Все разом сприяє: 

  • покращення травлення;
  • сприятливому впливу на серцево-судинну систему; 
  • збагачення елементами кісткової та м’язової тканини, крові; 
  • підняття настрою; 
  • зміцнення імунітету. 

Особливості смаку кардамону

Приправу можна знайти у трьох видах:

  • Подрібнений порошок – більш доступний за вартістю та зручний у застосуванні, проте, не можна з упевненістю сказати, що при перемелюванні до нього не було додано менш дорогих компонентів для ваги. 
  • Насіння – їх можна знайти як в упаковках, так і на вагу. Вони зручні у використанні та часто застосовуються при запіканні. 
  • Стручки – найбільш цінні в плані корисних речовин та збереження аромату. Їх придбання найкраще. Безпосередньо перед застосуванням можна очистити шкірку або подрібнити їх у ступці за допомогою кавомолки. Самі «коробочки» не мають запаху, але служать герметичною упаковкою для ароматного насіння і перегородок, які мають цінні ароматичні масла і мікроелементи. 

Також розрізняють два різних за смаком та ароматом типу: 

  • Чорний – м’який та ніжний, має копчений присмак. Найкраще підходить для приготування соусів та додавання до основних страв, десертів. Він більш рідкісний, тому в магазині ви скоріше зустрінете другий вигляд. 
  • Зелений – має яскравий букет із насиченої солодощі та гостроти, позмагається з перцем, оскільки має перцевий та імбирний відтінок, що не дивно – рослина належить тій самій групі, що й імбир. Його найчастіше застосовують при створенні напоїв. 

Оскільки ароматичні властивості розкриваються поступово, щоб досягти максимального результату, варто додавати пряність у страви на початковому етапі готування – при першому заварюванні чайного листя окропом, а решту компонентів додавати пізніше. 

Як охарактеризувати смак та запах плодів рослини? Можна відзначити, що приналежність до сімейства імбирних вже говорить про специфічний і досить насичений аромат. Гострота проявляється значною мірою лише за великої кількості. Перше враження – квіткове, чути нотки евкаліпту та фенхелю. Потім можна вловити трохи диму та камфори.

Чим корисний чай із кардамоном

Медичне використання приправ має історію, що перевищує 5 тисячоліть. Звичайно, більшість виданих давніми «медиками» рекомендацій зараз би сильно здивувало сучасних фахівців, але факт позитивного впливу на багато органів та життєдіяльність загалом однозначний. Зараз біологи разом із лікарями відзначають такі позитивні властивості: 

  • Прискорення обмінних процесів. При надмірному або неправильному харчуванні, а також через наявність ряду захворювань, у людини може бути порушений обмін речовин. Кардамон, як і багато інших спецій, впливає на метаболізм, запускає його, особливо якщо починати ранок з випитої чашки чаю на порожній шлунок. Це призводить до зниження зайвої ваги.
  • Поліпшення самопочуття і настрою в цілому, завдяки висновку токсинів і шлаків, ефекту, що бадьорить, м’якому заспокійливому від ефірних масел. 
  • Зняття зубного болю та усунення неприємного запаху. Раніше насіння жували, а відваром полоскали рота, щоб поліпшити стан ясен. 
  • Зміцнення серцево-судинної системи – судини стають міцнішими та еластичнішими.
  • Усунення запального процесу та знезараження чудово підходить для перших ознак застуди.
  • Профілактичний засіб для багатьох захворювань сечостатевої системи та ШКТ. 
  • Зняття втоми, м’який седативний ефект ідеально для вживання ввечері. 

Позитивних властивостей ароматної рослини безліч, вона рекомендується практично всім людям – літнім, дорослим, дітям. 

Як заварювати чай з кардамоном

Спочатку пара слів про купівлю та зберігання. Щоб досягти максимального позитивного ефекту, рекомендується вибирати кардамоновий порошок, а сушені плоди. Стручки зберігають усі властивості насіння. Вони повинні мати ніжний фісташковий відтінок – якщо вони темні, побурілі, значить давно зберігаються або зіпсовані, оброблені хімікатами. Навпаки, надто білі свідчать про незрілість. Вони мають бути герметично закритими, при стисканні – видавати хрускіт. Якщо ви вибрали порошок, то він досить хороший для надання аромату, але значно менше містить позитивних масел, так як вони мають летючість. 

Зберігати спецію слід у герметичній ємності – скляній, керамічній. При приготуванні найкраще перемолоти частину насіння або стовкти їх безпосередньо перед заварюванням. 

На відміну від інших приправ, кардамон досить довго заварюється, його рекомендується трохи потримати в окропі перед вживанням. Уважно поставтеся до вибору води – вона має бути чистою, з мінімальною кількістю домішок. Краще купувати дистильовану або з джерела, але якщо ви користуєтеся водопровідною, то потрібно провести багатоступінчасту очистку. 

До вибору чаю потрібно підійти з особливою увагою. Це має бути чайне листя, але ні в якому разі не пакетики. Зелений або чорний – на ваш розсуд перший добре тонізує, його слід пити вранці, він надає сили. Придбати перевірену продукцію можна в магазині Artisha. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top