Какая польза от кофе утром

Яка користь від кави вранці

Начебто про каву ми вже знаємо як мінімум усі. Але найголовніше, що його пити багато — шкідливо, а мало… Ну якось мало.

Щоб з’ясувати всі додаткові нюанси, ми звернулися до к.м.н., кардіолога, терапевта Володимира Бекетова, доцента кафедри внутрішніх, професійних хвороб та ревматології Інституту клінічної медицини Першого УДНУ

ПИЙТЕ ЧЕРЕЗ ГОДИН ПІСЛЯ ЇЖИ

— Головне питання від кавоманів: коли закінчується користь кави і починається шкода — з якого гуртка на день?

— Є численні дослідження, які сходяться в одному: одна-дві, щонайбільше три чашки еспресо на день, тобто 30-60 мл міцної кави, принесуть не шкоду, а користь. Їм еквівалентні два латте, два капучіно, загалом будь-який кавовий напій, де в основі саме 30 мл еспресо – одна визнана доза кави. Але відразу обмовлюся — комусь буде достатньо однієї дози кави на день, а хтось без шкоди для здоров’я може випити хоч чотири чашки.

Все залежить від індивідуальної реакції організму: швидкості метаболізму, супутніх захворювань, віку. Адже в каві міститься не лише кофеїн, а й безліч інших речовин, включаючи кислоти, що впливають на шлунково-кишковий тракт. Багато хто знає, що пити каву на голодний шлунок шкідливо, але мало хто знає, що через годину після їжі він дуже корисний, оскільки допомагає «проштовхувати» харчову грудку шлунково-кишковим трактом, стимулюючи перистальтику.

І взагалі, зараз зруйную вікові постулати, але скажу: з погляду користі для нервової системи ранкова кава просто марна, а часом і шкідлива. Адже що таке кофеїн – це стимулятор для нервової та серцево-судинної системи. У чистому вигляді ми його використовуємо у стаціонарах у вигляді ін’єкцій. А з ранку наша нервова система, що відпочила, серце б’ється рівно, все добре. Але ми себе підстьобуємо чашкою кави і побігли! Що відбувається – ресурси виснажуються швидше. Хоча могли працювати до середини дня без стимуляції. А ось коли ми втомлюємося, тоді чашка кави буде якраз. Це може бути вже 11 ранку чи пообідній час.

— Зараз ще скажете, що ввечері каву можна!

– А чому ні? Принаймні після 16 і навіть, страшно сказати, після 17 години його можна точно. Якщо ви почуваєтеся втомленим, відчуваєте, що настав час підбадьоритися — повірте, доза кави піде рівно на те, щоб підтримати вас у робочому стані. Не буде ніякої гіперстимуляції і заснете ви так само добре, начебто й не було жодної чашки кави. Головне – намагайтеся не зловживати цукром та вершками.

ЗАВАЖАТИ ЧИ НЕ ЗАВАЖАТИ — СПІРНЕ ПИТАННЯ

— Чи існують корисні та небажані поєднання кави вранці з іншими напоями та продуктами з точки зору доказової медицини: з молоком/вершками, із сиром, із апельсиновим соком. Зараз набирає популярності, зокрема, напій бамбл із апельсинового фрешу з додаванням кави — як таке поєднання може позначитися на здоров’ї при регулярному вживанні?

— Немає жодного серйозного дослідження, в якому було б задіяно достатню кількість людей, які вивчають шкоду та користь поєднання кави та інших речовин. Тут, швидше, питання смаку, комусь подобається поєднання сир та кава, хтось вважає, що його більше бадьорить апельсиновий сік разом із чашкою еспресо. Однозначно можу сказати одне: не варто запивати еспресо чи напоями на його основі ситний обід. Кава може спровокувати надмірне розслаблення стравохідного сфінктера і навіть спричинити початок гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Тобто після кави, випитої на повний шлунок, може початися печія, відрижка. Зате через годину-дві по обіді ви дуже допоможете травленню, випивши чашку кави.

ДО РЕЧІ

Рушаємо постулати: сердечникам кави можна!

— Немає жодного дослідження, яке однозначно доводить шкоду кави для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання, — каже доктор Бекетов. — Виняток — миготлива аритмія, от із нею від кави краще відмовитися. Лікарі не рекомендують каву дітям до 16 років, і вагітним у першому та другому триместрі (щоб уникнути зайвої стимуляції). Решті людей, за умови дотримання правила 2-3 доз на день, кави можна.

Адже є безліч досліджень, які доводять його користь. У тому числі як профілактика хвороби Альцгеймера (помірна стимуляція нервових тканин йде на користь і мозку). Крім того, регулярне вживання 1-2 чашок кави на день доведено знижує ризик раптової смерті, оскільки стимулює діє на весь організм.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top