Виды и сорта кофе

Види та сорти кави

На кавових плантаціях світу із 40 природних видів вирощують лише три — арабіка, робуста та ліберика.

Арабіка  становить левову частку всієї кави, що виробляється у світі, — 70 %, незважаючи на те, що цей вид складний у вирощуванні, і, отже, дорожче, ніж інші види. Він завоював таку популярність завдяки ніжному та тонкому смаку. Вигляд арабіка має чимало різновидів, назви яких добре знайомі поціновувачам. Найбільш відомі різновиди арабіки: бурбон, мокко, типика, абіссініка, марагоджал.

Робуста  міцніший і менш елегантний. Незважаючи на простоту вирощування та більш високу врожайність, ця кава відноситься до нижчого класу, ніж арабіка. Робуста, як правило, додають до кавових сумішей для надання їм фортеці. Різновиди робусти: конільйон (Бразилія), куїлу (Конго), ява-інеак (Індонезія), конженсіс.

Ліберіка  не користується популярністю. Кавове дерево ліберика стійке до хвороб, але, на відміну від робусти, низьковрожайне, а смак зерен бажає кращого, тому ліберику використовують тільки в сумішах.

Сорти кави

Смак залежить від умов, у яких росло кавове дерево. Арабіка з Колумбії та арабіка з острова Ява – це далеко не одне й те саме за смаком і, відповідно, за ціною. Кава, вирощена всередині однієї країни, також може бути дуже різною. Колумбійська арабіка, зібрана на півдні країни на високогірних плантаціях і арабіка, вирощена в тропічних лісах тієї ж Колумбії — на смак це два абсолютно різні напої і другий буде ароматнішим і насиченішим, а ціна на нього — на 50 % вищою.

Кавові плантації є щонайменше у 50 країнах світу, кожна з них може запропонувати не один сорт, саме тому є така різноманітність сортів. Назви пишуться з великої літери, адже кожен із них унікальний, і часто вказують на країну-виробника: наприклад, Бурбон Сантос Бразилія (Бразиля), Кубо Альтуро (Куба), Колумбійська Арабіка (Колумбія).

У Європі популярні сортові суміші кави. Найчастіше це суміші арабіки, вирощеної в різних країнах, або арабіка з невеликим відсотком робусти. Приготування сумішей потребує особливого мистецтва, найкращі використовують професійні бариста.

Способи приготування кави

Вид і сорт кави, безперечно, визначає смак готового напою, але не менш важливий спосіб його приготування.

  • Еспресо  – класичний спосіб приготування, що дозволяє повною мірою оцінити смакові якості сорту.
  • Американо  – є еспресо, розбавлений гарячою водою. Цей спосіб узвичаїли жителі США, які вважали, що «розбавлений Еспресо» корисніший для здоров’я.
  • Капучіно  – кава з молоком і пінкою. Батьківщина капучіно – Італія. Багато моделей сучасних автоматичних кофемашин оснащені капучинатором — він створює характерну для капучино пінку.
  • Латте та мокіате  — відрізняються від капучино великим вмістом молока та способом приготування: молоко та кава не перемішуються. Між собою латте і мокіат розрізняються пропорціями – в мокіаті молока менше, в латті – навпаки.
  • Моккочіно  (італійська назва) або  мокко  (американська назва) – еспресо з шоколадом. Для приготування моккочино до еспресо додається гаряче молоко та шоколад у вигляді какао-порошку або сиропу. Шоколад може бути білим, молочним або темним. Для моккочіно потрібна висока чашка.
  • Рістретто  – дуже міцний напій, зварений у меншому обсязі води (7 г на 15-20 мл води, тоді як для еспресо потрібно 7 г на 30 мл). Подається в маленьких філіжанках.

Сучасні кавомашини для дому та офісу здатні приготувати не менше 16 напоїв на основі натуральної кави: всі вищезгадані плюс їх варіації. Найбільш популярні способи приготування – це еспресо, капучіно та американо. Однак різні смакові добавки (амаретто, ваніль) дозволяють урізноманітнити асортимент, пропонований через кавові автомати та задовольнити потреби навіть найвибагливішої аудиторії.

Вибір інгредієнтів для капсульних та зернових кавомашин від компанії АРТ-Вендінг дозволить вам гнучко організувати свій бізнес, залишаючись при цьому на високому рівні якості.

Компанія Артіша завжди готова забезпечити своїх клієнтів детальною інформацією про будь-який вид товарів >>>Купити каву<<<

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top