У натуральної кави чітко проглядається на зрізі товста кавова оболонка та ядро. Натуральна мелена кава складається з окремих твердих частинок, а у цикорію густа драглиста, з напівпрозорими частинками. Пересмажені боби на зламі пофарбовані у світло-жовтий колір.
Натуральна кава – найпопулярніший напій у світі. І це означає, що є можливість попадання на ринок його підробок. Ми вже писали про колекцію підробок кави і сьогодні хочемо дати кілька порад як відрізнити натуральну каву від підробки.
- Насамперед зверніть увагу на специфічний кавовий запах. Його відсутність може означати, що перед вами зовсім не кава, а обсмажені жолуді, цикорій, зерна жита, ячменю та інших хлібних злаків.
- Проведіть невелике випробування: опустіть трохи зерен у склянку холодною водою і перемішайте. Зерна натуральної кави злегка набрякнуть і забарвлять воду, а підробки утворюють на дні осад.
- Розріжте зерно навпіл. У натуральної кави чітко проглядається на зрізі товста кавова оболонка та ядро.
- Натуральна мелена кава складається з окремих твердих частинок, а у цикорію густа драглиста, з напівпрозорими частинками.
- Пересмажені боби на зламі пофарбовані у світло-жовтий колір.
- Щоб відрізнити мелену натуральну каву від цикорію, додаємо в склянку холодної води ложечку порошку. Якщо вода забарвилася в коричневий колір і набула гіркуватого смаку — це цикорій.
- Для перевірки не штучні це боби з глини, помістимо їх у ступку і вдаримо маточкою. Натуральна кава розколеться на дрібні шматочки, а глиняна – розсиплеться на порошок.
- У штучних бобів відсутні борозенки та залишки насіннєвої оболонки. При вивченні поперечного розрізу можна побачити, що борозенка, якщо вона є, “вимальована” на поверхні.
- Ще однією ознакою натуральної кави є ціна. Справжня кава не може бути дешевою. Технологія вирощування та обробки потребує чималих грошей. Варто пам’ятати, що високоякісні зерна коштують дорожче за цикорій або солод.
- У мелену каву іноді зустрічаються борошняні боби, їх можна легко обчислити, при натисканні вони розсипаються в порошок.
- Якщо зерна мають синьо-зелений або чорнуватий колір, вони зіпсовані чи недозрілі.
- Натуральна кава не тоне в ефірі.
- Зниження прозорості та темніший колір напою говорить про додавання замінників.
- Можна відрізнити каву від цикорію хімічним шляхом. Додайте до завареного напою розчин солі заліза. Темно-зелений колір каже, що перед вами натуральна кава , а темно-бура видає цикорій.
- Ще один хімічний спосіб. Додайте в заварену каву дві-три краплі розчину йоду. Фарбування рідини в синій колір свідчить про наявність крохмальних або борошнистих зерен.
- Покладіть зерна кави у паперову серветку та потріть. Якщо на серветці залишилися брудні сліди, кава підфарбована свинцевими фарбами. Така кава небезпечна для здоров’я.
- Цикорій розпізнається по дрібних судинах. Тонкостінні, складені пучками ситоподібні труби також є відмінною рисою цикорію.
Ми будемо раді, якщо наші поради допоможуть вам відрізнити натуральну каву від підробки. І насамкінець ще одна порада: звертайте увагу на те, скільки часу пройшло з моменту, як зерна були змелені в порошок. Чим менший цей час, тим вища якість приготовленої вами кави. Оптимальною є приготування кавового порошку із зерен безпосередньо перед варінням.
Підробка зерен
До початку XX століття кава вважалася преміум-продуктом і вкрай дорого коштувала. Шахраї користувалися цим, штампуючи неякісну сировину у промислових масштабах.
Зерна підробляли в набагато меншому обсязі (це складно і затратно), ніж мелений, проте такий фальсифікат приносив найбільший дохід. Як його виробляють?
- Підмішують дешеві сорти до елітного. Далі – упаковують та спокійно продають за високою ціною. Приклад: робусту розбавити цибетоном (має запах мускусу) і видати за “Копі Лювак”. Аромат схожий, але значно жорсткіший.
- Роблять каву з пшеничного, ячмінного, маїсового та інших сортів тіста і видають кульки за боби (не дивуйтесь). У хід йдуть також мелені кісточки оливок і … глина – всього-то і потрібно, що скачати в кульки, покрити цукровим розчином, обсмажити, підфарбувати та підсипати підробку до справжніх бобів.
Підробка та де натуральна кава?
Тут простір у шахраїв ширший. Щоб виготовити своє, вибачте, пійло, вони вдаються до різних сурогатів:
- рослинні речовини з солідним вмістом цукру (боби ріжкового дерева, сушений інжир, палений цукор, цукровий буряк);
- насіння бобових (люпини, горох та ін.);
- багаті на жир речовини (горіхи);
- багаті на крохмаль речовини (шлунки, ячмінь, овес, пшениця, маїс, жито, солод);
- коріння та коренеплоди (морква, цикорій, кульбаба).
Зазвичай частка сурогатів висока, але часом фальсифікатори нахабніться настільки, що від натуральної кави не залишається і сліду. Рецепт такий: розтерти і додати до меленого «для ваги». Зауважте, про смак ніхто не дбає.
Найпоширеніший приклад – цикорій як замінник. Горе-виробники збирають коріння, миють їх, ріжуть на частини, просушують і обсмажують, обприскуючи олією чи сиропом. Залишилося подрібнити сурогат і підсунути в упаковку з меленою кавою. Смішний момент – цикорій також підробляють! Ну як же – такий незамінний інгредієнт. У суміш цикорію додавали жом буряків, ріпу і навіть пісок, щоб збільшити масу та вартість.
Ще приклад – поширена суміш з арабіки та робусти. Як відомо, арабіка дорожче і менше бадьорить (частка кофеїну – низька), тому кустарі розбавляють продукт болотним. Кава натуральна бадьорить, але якісною її не назвеш.
Як відрізнити підроблену каву
Порад кілька:
- дивіться на упаковку (за законом виробник повинен перерахувати замінники у складі – на практиці, щоправда, це виконується не завжди);
- добре, якщо є можливість поглянути на зерна – зіпсовані (пересмажені) відразу впадуть у вічі, перетриманий продукт видасть себе блиском і маслянистістю;
- у хороших зерен – приблизно однаковий розмір та забарвлення.
Поверхневі рекомендації – возитися навколо кавових зерен з мікроскопом і лінійкою не варто. Чому? Тому що є більш універсальний спосіб .
Хороша кава коштує дорого – це аксіома. Не довіряйте підозрілим торговим точкам. Вихід – спеціалізовані магазини із перевіреними постачальниками. Наша компанія Аріша натуральна кава везе зерна безпосередньо з плантацій. Ми ж особисто їх обсмажуємо. «Укрконтроль», до речі, радить купувати якраз у обжарювачів – тобто ви потрапили на адресу. Переходьте до каталогу та вибирайте, що ближче – традиційні чи екзотичні сорти.