турецкий кофе Украина Львов

Турецька кава

«Якщо не почати день із філіжанки свіжої кави, то навіщо тоді прокидатися…» — сказав якось Йосип Бродський. Важко сперечатися із відомим поетом. Класичний напій з’явився у Туреччині. Давайте ближче розглянемо турецьку каву: особливості, історія, як пити.

Про всі ці пункти можна прочитати у цій статті. Історія появи напою Для початку потрібно зрозуміти, що турецька кава – це не сорт, а спосіб приготування напою. Вперше каву почали вживати мешканці Ефіопії. Слово кави походить від арабської — Kaffa, це назва регіону, де напій став популярним.

За ефіопами звичку пити каву перейняли араби. Це пов’язано із тісним сусідством двох країн. Раніше Ефіопія і Стародавня Аравія мали багато спільних традицій. У Туреччині каву привезли арабські торговці 1554 року. Через рік напій став таким популярним, що по всьому Стамбулу почали відкриватись кав’ярні. Була одна проблема, яка заважала популяризації кави у Туреччині. У перекладі з арабської мови слово “кава” означає “вино”.

Повсюдне вживання напою, назва якого була співзвучною зі спиртним, було дуже проблематичним у мусульманській країні. У свій час духовенству вдалося заборонити це питво по всій території Туреччини. Поки діяло табу на каву, місцеві жителі пили її у підпільних закладах. Однак, заборона була швидко знята, як тільки люди зрозуміли, що в напої немає жодного грама алкоголю.

Особливості приготування турецької кави

Класична кава вариться в турці – у Туреччині її називають Джезва. Варити напій потрібно не більше 20 хвилин, періодично знімаючи його з вогню. Головна особливість цього способу приготування – наявність густої пінки у напою.

У Туреччині рідко кладуть цукор у каву. Місцеві жителі вважають за краще пити напій з чимось солодким, наприклад, з пахловою або варенням.

Також турецьку каву можна відрізнити за великою кількістю спецій, як ароматизатори використовуються ваніль, гвоздика або жасмин. Вченим вдалося довести, що помірні дози турецької кави можуть принести користь організму. Напій позитивно впливає на нервову та травну системи, а також допомагає схуднути. Головне – не перевищувати дозу 50 мг кофеїну на день.

Як п’ють турецьку каву

Турецьку каву прийнято пити зі склянкою води. Перед вживанням напою слід випити трохи чистої води. Це допоможе очистити рецептори та підготувати їх до дегустації пряної кави.

Класичний напій прийнято варити на вугіллі. У Туреччині найчастіше готують його на мангалі. Однак цей спосіб не завжди зручний, і нещодавно винайшли рецепт приготування кави на піску. Місцеві жителі використовують спеціальний пісок, здатний витримати сильне нагрівання. Найголовніше правило – це душевна компанія. Ніщо так не покращить смак напою, як приємна розмова та близькі люди навколо.

турецька кава Україна

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top