малиновый чай Украина

Малиновий чай користь

Чай з малиною – користь та шкода, рецепти приготування

Про те, наскільки корисний малиновий чай, розповідати не доводиться. Кожному з дитинства знайомий його смак та аромат. Цей унікальний напій ефективно бореться із застудою та іншими захворюваннями, і навіть здатний замінити антибактеріальні препарати. Готують чай із малиною не лише з ягід. Лікувальними властивостями також володіють листя та гілочки рослини.

Корисні властивості малини

Користь чаю з малиною обумовлена ​​унікальним складом цієї рослини. У ньому присутні вітаміни, мінерали, органічні кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, саліцилати та фітонциди. На відміну від фіточаїв, які продають в аптеках, малиновий чай, приготовлений у домашніх умовах, є повністю натуральним засобом, у якому немає барвників та ароматизаторів.

Чай з малиною має такі корисні властивості:

  • сприяє зміцненню імунної системи та бореться з застудою, грипом та іншими вірусними
  • інфекціями;
  • благотворно впливає стан серцево-судинної системи;
  • нормалізує серцевий ритм;
  • виводить з організму токсини та зайву рідину;
  • має жарознижувальний ефект;
  • використовується як відхаркувальний засіб;
  • благотворно впливає стан органів травлення;
  • стимулює апетит;
  • бореться із зайвою вагою;
  • сприяє швидкому загоєнню ран;
  • позбавляє діареї;
  • вживання чаю з малиною показано при геморої;
  • має кровоспинну властивість;
  • заспокоює та бореться з депресивним станом;
  • використовується при лікуванні стоматиту та кон’юнктивіту;
  • знижує інтенсивність менструального болю і позбавляє передменструального синдрому;
  • стимулює зачаття;
  • має протизапальну властивість;
  • стимулює розумову діяльність;
  • знімає фізичну перенапругу;
  • бореться з анемією;
  • має протинабрякову дію;
  • є природним антибіотиком;
  • має потогінний ефект;
  • чай з листя малини використовують у косметології, для надання шкірі гладкості та пружності.

Протипоказання

Незважаючи на те, що малиновий чай має масу позитивних характеристик, є у напою та протипоказання, на які варто звертати увагу перед його вживанням.

Чай з малиною не рекомендують пити тим людям, які мають порушення в роботі нирок та травної системи. Так як ця ягода може стати алергеном, напій з неї не рекомендують пити майбутнім мамам до 32 тижнів вагітності. Це може не тільки спровокувати розвиток алергії у малюка, а й спричинити передчасні пологи.

Якщо пити чай разом із болезаспокійливими та жарознижувальними медикаментами, можливе виникнення ознак передозування, до яких відносять: нудоту, запаморочення, рясне потовиділення, біль у ділянці шлунка та шум у вухах.

До інших протипоказань можна віднести :

  • індивідуальну нестерпність малини;
  • підвищену кислотність шлункового соку;
  • подагру;
  • астма;
  • запор.

При застуді та температурі

Медики регулярно рекомендують пити чай із малиною при вірусній інфекції. Цей напій допомагає вивести з організму токсини та заповнити нестачу вітамінів в організмі. Чи можна чай із малиною за високої температури? Так, завдяки тому, що він сприяє потовиділенню, жар поступово спадає. Такий напій рекомендують пити за температури вище 38 градусів.

Малиновий чай вважається абсолютно безпечним навіть для малюків. Винятком є ​​лише дітки з індивідуальною непереносимістю цих ягід.

Щоб заварити чай з малиною від застуди, можна використовувати не тільки ягоди. Інші частини цієї рослини (гілочки, листя) є не менш корисними. Додатково можна використовувати інші лікарські рослини. Хорошим ефектом має чай з листя смородини та малини. Про його користь та шкоду було відомо ще нашим предкам.

Малину при застуді та кашлі рекомендують заварювати разом із квітами липи, материнкою та іншими лікарськими травами.

Вживання при вагітності та грудному вигодовуванні

Жінки в період вагітності виявляються дуже схильними до вірусних захворювань, при цьому лікування з використанням антибактеріальних препаратів у цей час їм протипоказані. Тому при вагітності чай з малиною стає справжнім порятунком для майбутніх мам, які використовують під час застуди, при значному підвищенні температури тіла та кашлі.

Малиновий чай допомагає позбавитися нудоти на ранніх термінах. Завдяки тому, що в цій ягоді міститься багато фолієвої кислоти, напій із нею сприяє правильному розвитку плода. А вагітна, що регулярно вживає чай з малиною, насичує свій організм необхідними вітамінами та мікроелементами.

Малина є алергеном, тому під час вагітності та при грудному вигодовуванні зловживати таким напоєм не варто. Але й відмовлятися від напою, приготованого з листя малини при вагітності не потрібно, адже цей натуральний напій є набагато безпечнішим за таблетки.

Рецепти приготування

Щоб чай з малини виявився максимально ефективним, його потрібно правильно приготувати. Рецепт приготування залежить від того, із якою метою використовується напій. Наприклад, під час застуди ефективним буде чай із малиною та лимоном. А при нервовому перенапрузі або захворюванні органів шлунково-кишкового тракту, можна приготувати чай з малиною та м’ятою.

Чай з малиновим варенням

Такий напій приготувати найпростіше. Щоб зробити чай із малиновим варенням, потрібно 1 столову ложку варення залити склянкою гарячої води (не окропу), перемішати і після остигання випити. Додатково до нього можна покласти часточку лимона.

Чай з листя та гілок малини

Готувати корисний напій можна не лише з ягід рослини. Чай із гілок малини та її листя є не менш ефективним. Як заварювати листя малини, щоб отримати максимальний лікувальний ефект?

Заготовляти листя малини на зиму можна починаючи з моменту появи до того часу, як на кущі з’являться перші ягідки. Робити це краще в першій половині дня після того, як з кущів зійде роса. Сушити їх потрібно, закривши від сонячних променів.

Чай з малинового листя добре допомагає при високій температурі та болі в горлі. Щоб заварити листя малини правильно, їх потрібно подрібнити. 2 ложки залити 500 мл окропу та залишити на 20 хвилин настоюватися під кришкою.

Чай з малинових гілок має в’яжучий ефект і призначається при розладах травлення. Якщо приготувати цілющий відвар з листя малини разом із гілочками, напій допоможе очистити організм від токсинів та підвищити захисні сили організму.

Чай з ягід малини

Якщо планується готувати напій із заморожених ягід малини, їх потрібно потримати при кімнатній температурі до відтавання. Одна столова ложка ягід заливається склянкою гарячої води та настоюється протягом 20 хвилин. Додатково сюди можна додати часточку лимона або натуральний мед до смаку.

Щоб приготувати чай із сушеною малиною, жменя ягід заливається склянкою гарячої води та витримується на водяній бані близько 5-10 хвилин.

малиновий чай

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top