зеленый чай с жасмином Украина

Зелений чай із жасмином

Що ж таке – зелений чай із жасмином? Це – смачний, ароматний, цілющий напій, що отримується на основі молодого невеликого напіврозпустеного чайного листя і нирок, перемішаних із сухими квітами жасмину.

Зелений чай з жасмином є чудовим напоєм із сухого листя чайної рослини з додаванням квітів жасмину. Саме завдяки суцвіттям жасмину цей чай виділяється яскравим ароматом і приємним смаком. Жасмин – це афродизіак, його неймовірну цілющу силу вперше помітили китайці.

Саме в Китаї почали додавати до чаю сухі пелюстки цієї ароматної рослини. Вважається, що жасмин допомагає підвищити витривалість чоловікам, розкрити свою чуттєвість жінкам. Найпопулярніший сорт жасминового напою – зелений чай.

Опис зеленого чаю з жасмином

Жасмин є вічнозеленим чагарником, що росте в Малій Азії, Індії, гірських провінціях Китаю, цвіте рослина з весни до пізньої осені. На питання, коли збирати жасмин для чаю, відповіддю буде у літній період. Влітку пелюстки суцвіть набагато ароматніші і ніжніші, ніж восени. Зібрані квіти акуратно розкладають та рівномірно висушують. Після завершення процесу сушіння починають процес ароматизації чайного листя, який може відбуватися двома способами.

У першому випадку зелений чай та сухі суцвіття жасмину піддають термообробці протягом доби, що негативно відбивається на смаку чаю та на його корисних властивостях, тому що при такому процесі знищується більшість речовин та вітамінів. При іншому способі ароматизації пелюстки жасмину розкладають між листям чаю і залишають на чотири місяці без використання теплових обробок.

Після закінчення належного часу виходить чай, просочений ароматом жасмину і зберіг всю свою користь. Чай, який отриманий другим методом, коштує набагато дорожче, тому що на його приготування витрачається багато часу та зусиль.

Зелений чай, в якому містяться пелюстки жасмину, краще не купувати, тому що часто недобросовісні виробники за допомогою сильного аромату намагаються приховати погану якість чайного листя. Правильний жасминовий чай просочується запахом квітів, потім їх ретельно вручну вибирають. Саме з такого чайного листя виходить найсмачніший і найкорисніший напій, в якому гармонійно поєднуються ароматний жасмин і вишуканий зелений чай.

Але не тільки ці смакові властивості роблять цей напій таким популярним, а ще його користь для здоров’я. У листі зеленого чаю і в квітках жасмину містяться речовини, які здатні вкрай сприятливо впливати на організм.

Користь та шкода жасминового чаю

Зелений чай має сильну антиоксидантну дію та має інші корисні властивості, у його складі є безліч органічних сполук, вітамінів, макро- та мікроелементів. Також він містить мінерали, алкалоїди, амінокислоти, все це дуже корисно для людини.

Чим корисний чай із жасмином:

  • допомагає знизити артеріальний тиск;
  • усуває алергени з організму, що допомагає у боротьбі з алергічними реакціями;
  • покращує роботу травної системи; добре позбавляє почуття спраги;
  • розріджує кров, що зменшує ризик розвитку тромбозу і атеросклерозу, а значить інфаркту та інсульту. виявляє зігріваючий ефект при холоді;
  • зменшує болі та спазми; допомагає очищати організм від токсичних речовин та лугів;
  • сприяє спалюванню зайвих калорій та розганяє метаболізм;
  • знижує рівень шкідливого холестерину в організмі;
  • усуває синдром хронічної втоми, заряджає бадьорістю, енергією, працездатністю і покращує уважність на весь день завдяки кофеїну, що знаходиться в його складі, в полегшеній формі — теїну;
  • підвищує стійкість організму до хвороб інфекційного та вірусного характеру, зміцнює імунітет;
  • при застуді допомагає одужанню та відновленню організму;
  • допомагає при похмільному синдромі;
  • при тривалому та регулярному прийомі є профілактичним засобом від виникнення онкології;
  • допомагає запобігти розвитку захворювань серцево-судинної системи; нормалізує стан нервової системи, знімає стрес, покращує сон;
  • допомагає перетравленню їжі, збільшуючи кислотність шлункового соку та виводячи надлишки жирів;
  • має антибактеріальні та противірусні властивості; має протизапальну дію; допомагає при депресії, покращує настрій; сприяє очищенню крові при регулярному вживанні;
  • покращує гостроту зору;
  • зміцнює зубну емаль;
  • робить швидше процес загоєння ран; заспокоює, розслаблює, знімає тривогу та стрес;
  • частково знімає неприємні відчуття при захитуванні;
  • підвищує статевий потяг;
  • позитивно впливає роботу головного мозку;
  • допомагає нормалізувати вироблення інсуліну сприяє виведенню шлаків та токсичних речовин із організму.

Протипоказання

Незважаючи на корисність напою, є випадки, коли вживати зелений чай з жасмином не рекомендується: на голодний шлунок, оскільки він може спричинити печію та підвищення

  • кислотності;
  • за підвищеної температури тіла; безпосередньо перед сном, тому що буде важко заснути;
  • при індивідуальній непереносимості компонентів напою та схильності до алергії; якщо є проблеми із нирками;
  • при нестабільному артеріальному тиску;
  • у поєднанні з алкоголем, оскільки це може призвести до розладу шлунка;
  • при вагітності та при грудному вигодовуванні пити з обережністю та невеликими кількостями;
  • якщо є хронічні захворювання, пов’язані зі шлунком, суглобами та сечовидільною системою.

Важливо пам’ятати, що вживання навіть найкориснішого чаю у великій кількості здатне завдати шкоди людині. Тому необхідно випивати не більше 3-4 чашок напою на добу.

Як потрібно заварювати зелений чай із жасмином

Щоб заварити зелений жасминовий чай і насолоджуватися дійсно прекрасними смаковими якостями та ароматом важливо дотримати суворих рекомендацій. Спочатку треба підготувати все необхідне:

Вода. До вибору потрібно поставитися серйозно, адже від її якісних характеристик залежить корисність та смак чаю. Бажано використовувати воду із природних джерел або добре профільтровану.

Гайвань. Це назва порцелянової чашки з кришкою, призначеною спеціально для заварювання жасминового чаю. Звичайно, можна використовувати звичайну скляну склянку або заварник, але гайвань значно зручніше.

Заварювання. Тут важливе дотримання правильних пропорцій. На сто п’ятдесят мілілітрів води потрібно три грами чайного листя. Для користі потрібно використовувати якісний чай, у якому присутні лише натуральні компоненти.

Зараз у магазинах представлено багато чаїв зі штучними добавками, ароматизаторами та барвниками, тому виробники здешевлюють його собівартість, але такий чай може бути не тільки корисним, а й шкідливим.

Також не рекомендується використовувати пакетований чай, його виготовляють із відходів, які називають чайним пилом. Якісний чай не повинен фарбувати холодну воду. При заварці сухе чайне листя маленького розміру і сильно скручене повинне розправитися до розміру великих, це свідчить про хорошу якість продукту. Високоякісний зелений чай має бути виключно крупнолистовим.

Для початку слід попередньо ошпарити гайвань окропом. У зігрітому посуді створюється необхідний температурний режим для якісного заварювання. Потім насипати чайне листя і залити водою, її температура не повинна перевищувати 85 градусів, і накрити кришкою. Якщо залити чайну суміш окропом, то загубиться більша частина його корисних властивостей. Час заварювання визначається особистими уподобаннями кожного та якістю заварюваного чайного листя.

Першу заварку зазвичай виливають, тому що вона служить для того, щоб змити запилені частинки з листочків. Другу заварку бажано продовжувати не більше трьох хвилин. Тривалість кожної наступної заварки треба збільшувати на пів хвилини. Якісний жасминовий чай можна заварювати до чотирьох разів, поки напій зберігає свій неповторний аромат. При недотриманні технології заварювання та пропорцій може відчуватися гіркота у напої.

Не варто пити чай виключно з квіток жасмину, можна заробити сильну алергію, їх можна застосовувати лише як добавку. Зберігати чай найкраще в коробці із щільною кришкою у місці, захищеному від яскравого світла та від джерел тепла. Пити напій бажано в спокійній обстановці за годину після трапези або між прийомами їжі.

Жасминовий зелений чай для схуднення

Жасмин надає солодкуватий смак напою, тому його треба пити без цукру, що зменшує його калорійність. Також зелений чай із жасмином сприятливо діє на обмінні процеси в організмі, що уповільнює утворення жиру та сприяє схуднення. Але важливо розуміти, що чай сам по собі без інших заходів не позбавить зайвої ваги.

Жирові відкладення можуть йти тільки під впливом фізичних навантажень та грамотного харчування. Тому чай є лише допоміжним загальнооздоровчим заходом до загальної програми схуднення, здатної прискорити процес. Якщо після схуднення дотримуватися правильного харчування та випивати зелений чай, ефект буде стійким.

Жасминовий чай є чудовим напоєм, який не тільки приносить задоволення своїм незабутнім смаком і ароматом, але і цілющим чином впливає на організм. Це чудовий напій для поціновувачів чаю та людей, які стежать за своїм здоров’ям.

зелений чай з жасмином

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top