Додавання карамелі в каву робить його смак особливим: більш насиченим, ніжним та солодким. Таким десертом можна поласувати в будь-якій кав’ярні. Для приготування підійдуть готові соуси та сиропи, але карамель можна приготувати і в домашніх умовах із звичайного цукру. Карамельні напої бувають гарячими та холодними, солодкими, пряними та навіть солодко-солоними. Розповідаємо про найпростіші та найсмачніші варіанти, які нескладно приготувати самостійно.
Як називається кава з карамеллю
Цей десерт не має єдиної назви. Оскільки варіантів приготування багато, то прийнято просто до назви напою чи десерту додавати слово «карамельна», наприклад, карамельна кава з лаймом.
Рецепти кави з карамеллю
Найпростіше заварити еспресо або американо будь-яким звичним способом і замість цукру додати готовий сироп. Як топінг можна використовувати корицю, або іншу улюблену пряність. Такий напій виходить смачним, але все ж надто спрощеним. Якщо ви хочете побалувати себе або друзів справжніми ласощами, витратите трохи більше часу та приготуйте справжній десерт.
Карамельна кава, зварена в турці
Вам знадобляться:
- свіжомелене зерно – 1-2 ч. л.;
- фільтрована вода – 200 мл;
- цукровий пісок (краще очеретяний) – 1-2 ч. л.
Технологія приготування:
- Насипте цукор у джезву і розчиніть його на найменшому вогні. Щоб він не підгорів, постійно помішуйте.
- Отриманий сироп зніміть із вогню, додайте мелені зерна, холодну воду, поверніть на повільний вогонь.
- Дочекайтеся появи пінки і зніміть суміш із конфорки.
- Дайте напою настоятися кілька хвилин і розлийте по чашках.
Приготування карамелі в джезві потребує підвищеної уваги. Якщо цукор пригорить, відмити дно турки через вузьку шийку буде складно. Але навіть якщо напій зварений вдало, не залишайте гущавину на дні. Відразу налийте в джезву холодну воду і залиште відмокати. Це треба, щоб розчинити рештки цукру. В іншому випадку він може пригоріти наступного разу.
Карамель у каву з молоком
Присмак смаженого цукру ефектно поєднується зі смаком молока та вершків. Щоб приготувати цей варіант десерту, візьміть:
порцію готового еспресо (80 мл) або американо (150 мл);
солону або солодку карамель (залежно від виду напою візьміть 1 чайну або 1 столову ложку);
жирне молоко – 20 чи 40 мл;
улюблені прянощі.
Як готувати?
- Додайте до напою півпорції молока та сиропу та розмішайте до однорідності.
- Другу половину молока та сиропу збийте до стану піни.
- Піну додайте до чашки з напоєм.
- Шапку прикрасьте спеціями.
Кава з апельсиновим соком і карамеллю
Такий коктейль смачний і в гарячому вигляді, і в холодному з додаванням льоду. Для його приготування знадобляться:
порція еспресо;
- 1 ч. л. сиропу (підійде солодкий та солоно-солодкий);
- 2-3 часточки апельсина;
- спеції – імбир, мускатний горіх, кориця (можна використовувати відразу весь набір, а можна окремо).
Готують ласощі так:
- На дно чашки, в якій подаватимуть напій, вичавлюють сік з апельсина;
- Карамель розчиняють у гарячому еспресо.
- З’єднують фреш та еспресо.
- Якщо коктейль передбачається подавати в гарячому вигляді, його посипають прянощами і подають. Якщо в холодному, то дають трохи охолонути, кладуть кілька кубиків льоду, посипають прянощами.
Карамельна кава «Брюле»
Складові:
- готовий гарячий міцний американо – 120 мл;
- молоко – 100 мл.;
- карамельний соус – 50 мл;
- тростинний цукор – 1 ч. л.;
- збиті вершки.
Покрокова інструкція:
- У невеликій ємності з’єднайте молоко, соус та цукор.
- Підігрійте суміш близько 5 хвилин, поки не утвориться піна, а потім збийте віночком.
- У чашку налийте американо, додайте|добавляйте| молочну суміш.
- Поверхню прикрасьте збитими вершками та залишками соусу.
Як приготувати сирний сироп для кавових десертів?
Якщо ви любитель карамельних десертів і часто готуєте їх вдома, то солодкий соус краще готувати про запас і тримати в холодильнику. На холоді він твердне, але легко розм’якшується в мікрохвильовій печі або при додаванні до гарячої рідини.
Вам знадобиться:
- вода – 60 мл;
- жирні вершки (30%) – 150 мл;
- цукровий пісок – 200 г;
- вершкове масло – 2 ст. л.;
- прянощі за бажанням (ваніль або кориця)
- 5 г солі, якщо хочете отримати солоний смак готової добавки.
Технологія приготування:
- У каструлю з товстим дном помістіть цукор та воду. Заважайте, щоб суміш трохи підтанула.
- Підігрійте суміш на маленькому вогні, постійно помішуючи, щоб|аби| не пригоріло.
- Дочекайтеся, поки сироп набуде кольору світлого меду, і зніміть з вогню.
- З’єднайте сироп із вершками та олією, перемішайте до однорідності.
- За бажанням додайте спеції або сіль.
- Охолоджений сироп перелийте в ємність, в якій він зберігатиметься.
Тепер готувати каву з карамеллю буде швидше та простіше.