Важко знайти того, хто б знав усі рецепти та способи як приготувати вишневий чай. Адже цей тонізуючий напій може звучати зовсім по-різному. Мати безліч смакових відтінків від м’яких та ніжних до яскравих та насичених. Його поєднують із різними травами, ягодами, фруктами і щоразу він здатний здивувати, один із прикладів – це чай із вишнею.
Користь та протипоказання вишневого чаю
Склад вишні багатий на вітаміни (А, С, Е, Р, групи B), макро- та мікроелементи (молібден, залізо, мідь, йод, цинк, фосфор, калій, магній, кобальт, фтор, кальцій). У ній містяться кумарин, дубильні речовини, органічні кислоти, пектин, вуглеводи, жири, клітковина.
У сукупності речовини впливають на всі життєво важливі процеси в організмі, починаючи від зміцнення імунної до користі для серцево-судинної та нервової систем. Вишневий чай корисні властивості:
- покращення обмінних процесів;
- профілактика анемії;
- жарознижувальну та протизапальну дію;
- зниження холестерину;
- нормалізація роботи ШКТ;
- виведення шлаків та токсинів.
- Вважається, що ягода корисна при вагітності і допускається до раціону при годівлі грудьми, але тільки зі схвалення лікаря.
При вживанні вишні потрібно знати міру. Від великої кількості може пошкоджуватись зубна емаль, тому краще після споліскувати рот.
Є протипоказання до прийому при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, у тому числі виразці, підвищеній кислотності, ожирінні, хворобі легень, діабеті, алергічних реакціях або індивідуальній непереносимості.
За наявності хронічних захворювань та інших нездужань, щоб убезпечити себе, перед вживанням ягід правильно буде проконсультуватися з лікарем.

Рецепти чаю з вишнею
Незважаючи на різноманітність рецептів, завжди потрібно пам’ятати про те, що нові уподобання з’являються завдяки експериментам, тому варто пробувати і не боятися поєднань.
Вишневий чай з корицею
Прянощі мають яскраво виражений запах, але в чаї при поєднанні з іншими інгредієнтами вона відкривається зовсім по-новому. Рецепт містить гвоздику, бадьян і цедру цитрусових, кожен компонент має свій аромат, і в поєднанні вони створюють унікальну композицію. Для приготування знадобиться:
- чорний чай – 1 ст. л.;
- вишня – 2 жмені (свіжа чи заморожена);
- кориця – 1 паличка;
- цукор чи мед – 2 ч. л.;
- гвоздика – 2 шт.;
- бадьян – 1 зернятко;
- вода – 400 мл;
- натерта на тертці цедра одного апельсина.
Заварити чай звичайним способом. В окремій ємності, яка добре зберігає тепло, змішати решту інгредієнтів і залити окропом. Обернути рушником та витримати 20 хвилин. Після чого в чашки налити заварку та додати вишневий чай. За смаком підсолодити.
Якщо використовується заморожена ягода, її треба попередньо розморозити .
Чай з вишнею та розмарином
Для приготування вишневого чаю знадобляться свіжі або заморожені ягоди, в останньому випадку слід попередньо обдати окропом.
Помістити 70 г ягід вишні у френч-прес, додати цукор до смаку і трохи сиропу – 1,5 ч. л. Це може бути вишневий, цукровий або личі сироп. Окремо заварюється чорний чай (можна пакетований) та переливається до вишні у френч-прес. Додається гілка розмарину та ще кілька ягід. Подавати краще у прозорій склянці.
Вишневий чай чорний з м’ятою
Заварник обдати окропом. На 400 мл води засипати 3-4 ч. л. чорного чаю, додати|добавляти| 1-2 ст. л. вишні та гілочку м’яти, утеплити і дати настоятися 5-7 хвилин. Подавати можна зі шматковим очеретяним або звичайним цукром, медом. Для цього рецепту підійде свіжа, заморожена, сушена або в’ялена ягода. Також свіжу м’яту можна замінити на висушену.

Чай з вишнею та лимоном
Для приготування освіжаючого напою на 4 порції знадобиться :
- вода – 1 л;
- вишня – жменя;
- крупнолистовий чорний чай – 3-4 ст. л.;
- лимон – 1 шт.;
- цукор – за смаком.
Вишню промити, видалити кісточки і вичавити, щоб одержати сік. Додати його в заварений та проціджений чай. Розлити по чашках, підсолодити цукром або медом до смаку і прикрасити скибочкою лимона.
Вишневий чай можна приготувати із сушених ягід. Перед заварюванням їх треба трохи розім’яти і залити окропом на 15-20 хвилин. Процідити та підсолодити за смаком.
Як заготовити вишню на зиму
Для того щоб робити чай з ягодами вишні цілий рік, насолоджуючись ароматом та смаком, а не лише в сезон, їх можна заготовити на зиму. Є кілька видів заготівлі, але вибір залежатиме від того, який кінцевий результат господарка хоче отримати.
Природне сушіння
Найпростіший спосіб – на свіжому повітрі, але такий варіант дозволить заготовити ягоди лише з кісточками. Справа в тому, що солодкий запах вишень приваблює комах і якщо виймати кісточки з плодів, то свіжа м’якоть скликає всіх охочих поласувати, а врожай буде зіпсований.
Як сушити:
- перебрати, прибравши зіпсовані плоди, промити, видалити плодоніжки;
- взяти тонку тканину, яка добре пропускає повітря чи велике сито, розкласти вишню на один шар;
- вибрати сонячне місце, що добре продувається вітром;
- для максимального захисту від жучків можна накрити марлею;
- сушаться ягоди лише вдень, на ніч необхідно прибирати у приміщення.
- Щоб плоди повністю просушити потрібно близько 3-4 днів, але завжди потрібно враховувати погодні умови, тому час може скорочуватися або збільшуватися.
Електросушарка
Проварювати вишню в цукровому сиропі чи ні – це на розсуд господарок, етап можна пропустити, так само як і видалення кісточок. Потрібно:
- промити плоди;
- видалити кісточки. Щоб полегшити цей процес, можна ягоди злегка підв’ялити, висипавши на деко і підсушивши протягом 30 хвилин при температурі 70°С. Дверцята духовки повинні бути прочинені;
- приготувати сироп: на 1л води додати|добавляти| 0,5 кг цукру. Як закипів, помістити в нього вишні, проварити 5-7 хвилин|мінути|. Зняти з вогню та залишити до повного остигання при кімнатній температурі. Потім витягти в сито і дати сиропу повністю стекти;
- викласти ягоди на решітку сушарки;
- виставити температуру 55-65°З сушити 3 години;
- потім температуру знизити до 30-35 ° С, залишити до готовності. Проварені в сиропі ягоди вийдуть в’яленими, пластичними, в міру сухими, але при натисканні не виділятимуть сік.
Духовка
Для сушіння з кісточкою вишню для вишневого чаю, викласти на деко, застелене фольгою або пергаментним папером, і сушити на низькій температурі 50-60 ° С з відкритими дверцятами. Використання сиропу не є обов’язковою процедурою, так само як і бланшування (обробка окропом або парою). Без кісточок ягоди сушаться довше.
Для зберігання потрібно вибирати тканинні мішечки або скляну тару, періодично перевіряючи заготівлю на відсутність плісняви комах.
Знаючи про чудові властивості та використовуючи прості рецепти, ви завжди робитимете вишневий чай. І можна насолоджуватися смачним чаєм з вишнею і щоразу відкривати для себе нові аромати та смаки. А вміючи підготувати плоди на зиму, тішити себе напоєм цілий рік, пригощаючи рідних та близьких.