вишнёвый чай

Вишневий чай – користь

Важко знайти того, хто б знав усі рецепти та способи як приготувати вишневий чай. Адже цей тонізуючий напій може звучати зовсім по-різному. Мати безліч смакових відтінків від м’яких та ніжних до яскравих та насичених. Його поєднують із різними травами, ягодами, фруктами і щоразу він здатний здивувати, один із прикладів – це чай із вишнею.

Користь та протипоказання вишневого чаю

Склад вишні багатий на вітаміни (А, С, Е, Р, групи B), макро- та мікроелементи (молібден, залізо, мідь, йод, цинк, фосфор, калій, магній, кобальт, фтор, кальцій). У ній містяться кумарин, дубильні речовини, органічні кислоти, пектин, вуглеводи, жири, клітковина.

У сукупності речовини впливають на всі життєво важливі процеси в організмі, починаючи від зміцнення імунної до користі для серцево-судинної та нервової систем. Вишневий чай корисні властивості:

  • покращення обмінних процесів;
  • профілактика анемії;
  • жарознижувальну та протизапальну дію;
  • зниження холестерину;
  • нормалізація роботи ШКТ;
  • виведення шлаків та токсинів.
  • Вважається, що ягода корисна при вагітності і допускається до раціону при годівлі грудьми, але тільки зі схвалення лікаря.

При вживанні вишні потрібно знати міру. Від великої кількості може пошкоджуватись зубна емаль, тому краще після споліскувати рот.

Є протипоказання до прийому при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, у тому числі виразці, підвищеній кислотності, ожирінні, хворобі легень, діабеті, алергічних реакціях або індивідуальній непереносимості.

За наявності хронічних захворювань та інших нездужань, щоб убезпечити себе, перед вживанням ягід правильно буде проконсультуватися з лікарем.

вишневий чай Україна Львів

Рецепти чаю з вишнею

Незважаючи на різноманітність рецептів, завжди потрібно пам’ятати про те, що нові уподобання з’являються завдяки експериментам, тому варто пробувати і не боятися поєднань.

Вишневий чай з корицею

Прянощі мають яскраво виражений запах, але в чаї при поєднанні з іншими інгредієнтами вона відкривається зовсім по-новому. Рецепт містить гвоздику, бадьян і цедру цитрусових, кожен компонент має свій аромат, і в поєднанні вони створюють унікальну композицію. Для приготування знадобиться:

  • чорний чай – 1 ст. л.;
  • вишня – 2 жмені (свіжа чи заморожена);
  • кориця – 1 паличка;
  • цукор чи мед – 2 ч. л.;
  • гвоздика – 2 шт.;
  • бадьян – 1 зернятко;
  • вода – 400 мл;
  • натерта на тертці цедра одного апельсина.

Заварити чай звичайним способом. В окремій ємності, яка добре зберігає тепло, змішати решту інгредієнтів і залити окропом. Обернути рушником та витримати 20 хвилин. Після чого в чашки налити заварку та додати вишневий чай. За смаком підсолодити.

Якщо використовується заморожена ягода, її треба попередньо розморозити .

Чай з вишнею та розмарином

Для приготування вишневого чаю знадобляться свіжі або заморожені ягоди, в останньому випадку слід попередньо обдати окропом.

Помістити 70 г ягід вишні у френч-прес, додати цукор до смаку і трохи сиропу – 1,5 ч. л. Це може бути вишневий, цукровий або личі сироп. Окремо заварюється чорний чай (можна пакетований) та переливається до вишні у френч-прес. Додається гілка розмарину та ще кілька ягід. Подавати краще у прозорій склянці.

Вишневий чай чорний з м’ятою

Заварник обдати окропом. На 400 мл води засипати 3-4 ч. л. чорного чаю, додати|добавляти| 1-2 ст. л. вишні та гілочку м’яти, утеплити і дати настоятися 5-7 хвилин. Подавати можна зі шматковим очеретяним або звичайним цукром, медом. Для цього рецепту підійде свіжа, заморожена, сушена або в’ялена ягода. Також свіжу м’яту можна замінити на висушену.

вишневий чай Україна

Чай з вишнею та лимоном

Для приготування освіжаючого напою на 4 порції знадобиться :

  • вода – 1 л;
  • вишня – жменя;
  • крупнолистовий чорний чай – 3-4 ст. л.;
  • лимон – 1 шт.;
  • цукор – за смаком.

Вишню промити, видалити кісточки і вичавити, щоб одержати сік. Додати його в заварений та проціджений чай. Розлити по чашках, підсолодити цукром або медом до смаку і прикрасити скибочкою лимона.

Вишневий чай можна приготувати із сушених ягід. Перед заварюванням їх треба трохи розім’яти і залити окропом на 15-20 хвилин. Процідити та підсолодити за смаком.   

Як заготовити вишню на зиму

Для того щоб робити чай з ягодами вишні цілий рік, насолоджуючись ароматом та смаком, а не лише в сезон, їх можна заготовити на зиму. Є кілька видів заготівлі, але вибір залежатиме від того, який кінцевий результат господарка хоче отримати.

Природне сушіння

Найпростіший спосіб – на свіжому повітрі, але такий варіант дозволить заготовити ягоди лише з кісточками. Справа в тому, що солодкий запах вишень приваблює комах і якщо виймати кісточки з плодів, то свіжа м’якоть скликає всіх охочих поласувати, а врожай буде зіпсований.

Як сушити:

  • перебрати, прибравши зіпсовані плоди, промити, видалити плодоніжки;
  • взяти тонку тканину, яка добре пропускає повітря чи велике сито, розкласти вишню на один шар;
  • вибрати сонячне місце, що добре продувається вітром;
  • для максимального захисту від жучків можна накрити марлею;
  • сушаться ягоди лише вдень, на ніч необхідно прибирати у приміщення.
  • Щоб плоди повністю просушити потрібно близько 3-4 днів, але завжди потрібно враховувати погодні умови, тому час може скорочуватися або збільшуватися.

Електросушарка

Проварювати вишню в цукровому сиропі чи ні – це на розсуд господарок, етап можна пропустити, так само як і видалення кісточок. Потрібно:

  • промити плоди;
  • видалити кісточки. Щоб полегшити цей процес, можна ягоди злегка підв’ялити, висипавши на деко і підсушивши протягом 30 хвилин при температурі 70°С. Дверцята духовки повинні бути прочинені;
  • приготувати сироп: на 1л води додати|добавляти| 0,5 кг цукру. Як закипів, помістити в нього вишні, проварити 5-7 хвилин|мінути|. Зняти з вогню та залишити до повного остигання при кімнатній температурі. Потім витягти в сито і дати сиропу повністю стекти;
  • викласти ягоди на решітку сушарки;
  • виставити температуру 55-65°З сушити 3 години;
  • потім температуру знизити до 30-35 ° С, залишити до готовності. Проварені в сиропі ягоди вийдуть в’яленими, пластичними, в міру сухими, але при натисканні не виділятимуть сік.

Духовка

Для сушіння з кісточкою вишню для вишневого чаю, викласти на деко, застелене фольгою або пергаментним папером, і сушити на низькій температурі 50-60 ° С з відкритими дверцятами. Використання сиропу не є обов’язковою процедурою, так само як і бланшування (обробка окропом або парою). Без кісточок ягоди сушаться довше.

Для зберігання потрібно вибирати тканинні мішечки або скляну тару, періодично перевіряючи заготівлю на відсутність плісняви ​​комах.

Знаючи про чудові властивості та використовуючи прості рецепти, ви завжди робитимете вишневий чай. І можна насолоджуватися смачним чаєм з вишнею і щоразу відкривати для себе нові аромати та смаки. А вміючи підготувати плоди на зиму, тішити себе напоєм цілий рік, пригощаючи рідних та близьких.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top