арабика

Що таке Арабіка?

Арабіка – найвідоміший і найпопулярніший у світі сорт кави. Залежно від місця збирання врожаю та способу обробки кави арабіка може відкритися зовсім різними смаками.

Ішло приблизно п’яте чи шосте століття нашої ери. Ще не був придуманий спосіб заварювання та вживання розмеленого та обсмаженого кавового зерна. Але як показують історичні дослідження, вже в цей час плоди кавового дерева жувалися через прояв стимулюючого ефекту.

Після цього потрібно було пройти століттям, поки вживання обсмаженого кавового зерна стало відомим і популярним.

В Ефіопії історія кавового дерева майже ідентична історії, описаній вище і яка бере своє коріння з Ємену. Історія відкриття арабіки говорить про те, що пастух спостерігав за його стадом кіз, які схвильовано гасали по полю після того, як вони поїли плоди кавового дерева. Пастух узяв кілька зерен, і дав їх сільському священику, який експериментував із плодами дивного дерева. Після вживання зерен кави арабіка священик випробував їхню стимулюючу владу, і був здатний краще розповісти довгі молитви. Перша згадка про використання кави в Ємені прибуває аж із дванадцятого сторіччя.

Напій із обсмажених кавових зерен виявився надзвичайно популярним у суфіїв (суфійські танці дуже видовищна вистава і лише деякі глядачі здогадуються, що справжнє значення цього танцю — розмова танцюриста з богом). А вживання кави дозволяло їм танцювати свої містичні танці дуже тривалий час. Взагалі треба сказати, що в період Харезмського царства суфії і дервіші надали велике значення на поширення кави. Дуже примітно, що у знаменитій книзі «Чингіз-хан» письменника В.Яна згадка про каву відсутня.

Щоб кава поширилася по всій Середній Азії, знадобилося ще кілька століть. Вже в 17 столітті напій став відомим не тільки в країнах Азії, але його знали і поважали на берегах Середземного моря. Взагалі захоплення європейських країн пройшло переважно швидко і безболісно. Можна сказати – навіть із задоволенням!

Отже, «Арабіка» – це сорт кави, названий також як і кавові дерева, з яких його збирають. Назва ця пов’язана з походженням рослин. Незалежно від того, в якій країні вирощують зараз цей сорт, його предки колись були вихідцями з країн арабо-африканського регіону, ймовірно з Ефіопії, провінції під назвою Каффа. У цій місцевості напій був відомий ще у 8 столітті нашої ери, але на той час його застосовували як лікарський засіб.

На цей сорт припадає близько 75% всієї кави, що виробляється у світі. Основні країни-виробники кавового зерна сорту Арабіка – країни Латинської Америки, Бразилії, Центральної Африки, Південно-Східної Азії. Решта 25 відсотків світового виробництва кави припадає на сорти робуста та ліберика. Робуста культивується в основний у країнах Південно-Східної Азії та Центральної Африки. А кавові рослини видаліберіка ростуть в основному на Західному узбережжі Африки, і в загальному обсязі кави, що виробляється у світі, їх питома вага незначна.

Батьківщина арабіки Ефіопія. Наукова назва плодової рослини – Кава аравійське дерево (Coffea arabica). Вміст кофеїну в ньому не такий великий, як, наприклад, у зернах робуста, тому арабіка має м’якший смак і тонкий аромат.

Арабіка вирощується у всьому світі. Найчастіше через особливості клімату на кавових деревах одночасно можна спостерігати і квіти, і зелені плоди кави, і стиглі. У зв’язку з цим машинний збір стає неможливим, кавові ягоди збираються вручну.

Залежно від місця вирощування, кліматичних умов, способу збирання та обробки врожаю, виділяється безліч різних видів арабіки.

СОРТУ АРАБІКИ

Арабіка Жовтий бурбон . Вважається однією з найкращих кав. Назву свою він отримав через колір стиглих зерен – він має жовтуватий відтінок. Ще однією особливістю плодів цього сорту є тонка оболонка, завдяки чому вони висушуються прямо на гілках. Це дає неповторний смак. Він багатий та збалансований, навіть без натяку на кислинку.

Арабіка Ямайка Блю Маунтейн. Елітний сорт арабіки. Має дуже високу вартість. Вирощується на острові Ямайка, на Блакитній горі, звідси і свою назву отримав. Він має м’який смак без гіркуватості, яскравий аромат, в якому також простежується ромова нотка. Вона з’являється через традицію перевозити цей сорт зерен у дерев’яних бочках з-під рому. Прославився напій і як улюблена кава спецагента Джеймса Бонда. Але найбільше віддають перевагу Японії. Саме тому до 80% урожаю експортується до цієї країни.

Арабіка Непал Еверест Органік . Один із найрідкісніших видів кави і відноситься до ексклюзивних. Унікальна плантація була висаджена 1994 року в Непалі. Кавові дерева ростуть в оптимальних умовах, завдяки чому кава набуває особливого смаку та аромату. Він трохи терпкий з горіховим присмаком та невеликою кислинкою. Підсилює насолодою напоєм і тривалий приємний післясмак.

Арабіка Балі. Вирощується на острові дуже популярному серед туристів. Кава, отримана там, має високу якість, неперевершений смак і специфічний аромат.

Копі Лювак. Вирощується в Індонезії на островах Ява та Суматра. У смаку його відчувається карамель, а в ароматі прослизають шоколадні нотки. Незвичайних властивостей цей сорт набуває після обробки його цибетином у шлунку у місцевих звірків, що зветься лювак. Тварини просто з’їдають стиглі плоди.

Причому вони здатні вибирати лише найякісніші, однієї стиглості, неперезрілі. Зерна не перетравлюються, а виходять природним шляхом. Після чого їх збирають, промивають та просушують. А далі обсмажують та представляють для споживачів. Шанувальники цього сорту стверджують, що такого вишуканого смаку не може бути у жодного іншого сорту кави.

Арабіка Суматра. Вирощується на високогір’ях на однойменному острові. Відрізняється високою міцністю та стійким ароматом. У смаку Арабіки Суматри є терпкість і хлібний відтінок. Плоди обробляються сухим способом на свіжому повітрі, після чого звільняються від оболонки вручну.

Арабіка Бурунді . Вирощується в Африці, на території невеликої держави Бурунді. Характеризується насиченим з кислинкою смаком та багатим ароматом.

Арабіка Кенія. Кавові дерева цього сорту ростуть на високогір’ях Кіліманджаро, де для цього рослини дуже сприятливі кліматичні умови. Цей різновид кави відносять до преміум класу, причому він один з найбільш популярних у цій категорії. Його чудовий смак та аромат високо цінується знавцями кави. Початкові ноти – цитрусова та ягідна кислинка, післясмак винний. Залежно від температури напою смак може відрізнятись.

Смак значною мірою залежить і від обсмажування зерен, тому цей сорт кави надходить у продаж зеленим, щоб кожен зміг отримати бажані смакові якості.

Бразилія Сантос. Вирощується на території однойменного кавового гіганта. Поділяється ще на 8 підвидів. Відрізняється невеликим розміром зерен, високим вмістом кофеїну та відчутним горіховим присмаком.

Підвид Бурбон Сантос – це ½ усієї кави, що виробляється в Бразилії. У смаку його відчутний вершковий відтінок, присутня незначна кислинка і неповторний солодкуватий аромат. Окремої згадки вимагає післясмак – особливо ніжний, горіховий з шоколадними нотами. Саме цей сорт вважається еталоном та стандартом кавового смаку.

Серед бразильської арабіки можна згадати і сорти Мінас, Парана, названі за місцем зростання.

Найменшою популярністю має сорт Ріо. У його смаку відчувається гострота, він злегка віддає йодом через велику кількість останнього в грунті.

Смак йоду також можна відчути у напої, виготовленому із зерен сорту Вікторія. Через медичний присмак обидва сорти не використовуються у чистому вигляді. Але вони надають фортеці у сумішах.

Арабіка Мерідо . Вирощується у Венесуелі, в однойменній місцевості. Смак солодкуватий, практично без терпкості. Вирізняється яскравим ароматом.

Арабіка Ефіопія Йоргачеф . По праву називається найкращим сортом ефіопської арабіки. Має ніжний післясмак, спробувавши його можна відчути винний аромат.

Арабіка Ефіопія Харар . Цікавий тим, що відкривається по-різному в залежності від умов вирощування та зберігання. Може віддавати і фруктовими нотами, і пряними.

Моко. Найдавніший сорт кави. Зростає в горах біля Ємену. Зерна зазвичай виглядають дуже привабливо: невеликого розміру, ламані. Але зовнішній вигляд оманливий. Смак напою дозволяє віднести Мокко до елітних сортів – витончений, із шоколадними та винними нотами. На нього завжди високий попит.

Арабіка Кона. Росте на Гаваях. Це елітний сорт кави, один із найпопулярніших серед преміум класу. Висока вартість не зупиняє шанувальників м’якого смаку з ледь вловимою винною кислинкою і ароматом, що запам’ятовується.

Арабіка Перу . Продається з позначкою «органічний», тому що вирощується у високогір’ях Анд без застосування будь-яких хімікатів. Має ненав’язливий смак із фруктовими нотами та легким ароматом.

Арабіка Замбія Люпелі . Один з найкращих сортів, що вирощуються в Африці. Карамель, гіркий апельсин та трави добре простежуються у смаку та ароматі напою, приготовленого із зерен цього сорту.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top