Что полезного и вредного в кофе эспрессо?

Що корисного та шкідливого в каві еспресо?

Еспресо – це напій, який приготований з перемеленої кави. Якщо вірити розрахункам, то люди по всьому світу на день випивають більше двох млрд. цього напою, тобто це 25% еспресо. Як його зварити, у чому користь еспресо і чи від нього шкода? Читайте далі і все дізнаєтесь.

Скільки кофеїну в кави еспресо

Кількість кофеїну може коливатися від 35 мг до 95 мг. Це залежить від самого зерна та різновиду кофеїну. Якщо кава зварена з арабіки, тоді кофеїну в одній порції буде від 35 до 55 мг. Якщо в каві міститься багато робусти, то кофеїну буде достатньо – від 55 до 95 мг. Шкода та користь еспресо в цьому випадку визначається залежно від стану здоров’я людини.

Скільки калорій в еспресо?

2 Ккал – це середня калорійність, що міститься в одній порції напою. Якщо додати цукор, то калорії значно збільшиться — 20 Ккал. Це з розрахунку однієї ложки цукру. У чому шкода та користь еспресо

Щоб розповісти про властивості даного напою, потрібно знати хімічні властивості зерен. Але цього вчені досі не можуть розповісти. Те, як впливає кава на наш організм, залежить від випитої кількості, організму людини і переносимості кофеїну.

Шкода еспресо

Кофеїн збільшує биття серця, це заборонено людям, які мають проблеми із ритмом серця. Якщо у вас є проблеми з травленням і ви вип’єте еспресо і перед цим нічого не з’їсте, тоді вам варто чекати печію або інші болі. Кофеїн посилює нерви. Саме тому не потрібно вживати цей напій вагітним чи жінкам, які годують немовлят. Якщо ви зварите міцний еспресо, це може погіршити колір зуба.

Кава впливає організм людини, причому цей вплив можна регулювати залежно від способу приготування напою. Це з’ясувала команда вчених із Норвегії, які протягом 20 років спостерігали за кавовими звичками норвежців. Дослідники зібрали та проаналізували дані понад півмільйона людей, які регулярно пили каву (враховували їх переваги у каві, стан здоров’я, захворювання та причини смерті).

На підставі цих даних змогли виявити залежність впливу кави на організм та способу її приготування.

Корисна кава

Найкорисніший спосіб приготування кави – це фільтр-кава. Таку каву готують, проливаючи гарячу воду через шар меленої кави, поміщений на фільтр. Фільтр дозволяє воді пройти через порошок кави і відсіяти його частинки, щоб вони не потрапили в готовий напій.

Якщо пити фільтр-каву помірно (від 1 до 4 чашок на день), то можна знизити ризик серцево-судинних захворювань, кажуть вчені.

Шкідлива кава еспресо

Нефільтрована кава еспресо (напій, в якому кавова гуща довго заварюється в гарячій воді) може бути шкідливою для організму. До такого виду приготування відносяться капучино, еспресо та кава по-турецьки. Від цих напоїв краще відмовитися або хоча б скоротити їх споживання — нефільтрована кава містить речовини, які підвищують рівень холестерину (в одній чашці такої кави концентрація цих речовин приблизно в 30 разів вища, ніж у фільтр-каві).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top