крепкий кофе Украина Львов

Міцна кава

Сьогодні налічується безліч сортів кави, з яких можна приготувати ароматний і міцний напій. А яка кава є найміцнішою? Але якщо виходити із системи оцінки кави, яка використовується професіоналами, то таке поняття, як міцна кава, відсутнє. Всі кавові зерна розрізняють лише за присутністю в чашці різною мірою кислинки, насиченості, гіркуватості, солодощі.

Виявляється, оцінити міцність кави можна за вмістом у ньому кофеїну. Найбільше його міститься в робусті – 2-4%, тоді як в арабіці вміст кофеїну – не більше 1,7%. Таким чином виходить, що арабіка не може чинити настільки підбадьорливого ефекту, як робуста. Але, виходячи з практики, деякі сорти робусти мають бадьорий ефект меншою мірою, ніж арабіки. Тож від чого залежить міцність кави насправді?

Яка кава найміцніша

Отже, на міцність впливає кофеїн, присутній у зерні: що вищий відсоток кофеїну, то міцніше виявляється кави. Найбільш міцним визнано сорт Робуста Уганда, Індія Пачмент – 100% робуста. Але через насичений смак кавові зерна 100% робусти, хоч і використовуються самостійно, частіше входять у різні суміші.

Але який різновид робусти буде міцнішим? Виявляється, важливим фактором є місце зростання кавового дерева, зокрема, особливості ґрунту, кліматичні умови, традиції вирощування кави в конкретному регіоні. Наприклад, сорти з Аравії чи Африки виявляться міцнішими, ніж кава з Південної Америки.

Але як тоді пояснити, що деякі сорти арабіки, менш міцні за вмістом у них кофеїну, мають чудовий підбадьорливий ефект? Прикладом може бути Мусонний Малабар – кава з м’яким, але насиченим щільним смаком, в ароматі якого вловлюються східні спеції, мускатний горіх, солодкий перець. Ця 100% арабіка за смаковими характеристиками наближається до робусти, хоча вміст кофеїну в зернах менший. Такий ефект виходить за рахунок особливого способу ферментації під дією мусонів: зерна після збирання та обробки витримуються протягом кількох місяців під вологим мусонним вітром.

Суміші кави – які міцніші

Крім моносортів, у продажу — величезна кількість кави, в яких робуста та арабіка представлені у різних співвідношеннях. У цьому випадку слід враховувати, що при додаванні робусти напій виявиться міцнішим, ніж при використанні арабики. Завдяки ідеально підібраним сортам, які посилюють та доповнюють один одного, розкриваються унікальні смакові якості букета.

Серед сумішей, що продаються в нашому інтернет-магазині, можна виділити, наприклад, Паганіні. Вважається однією з найбільш міцних, суміш містить 25% робусти, кава виходить густою і насиченою, зі смаком шоколаду, трохи гіркуватим, з відтінком кислинки.

Від чого ще залежить міцність кави

Спосіб обробки. У кавових зернах сухої обробки кофеїн присутній у більшій кількості, ніж у митих, і ферментована кава виявиться набагато міцнішою. Прикладом може бути вже згаданий Мусонний Малабар.

Обсмаження. У зернах сильної обсмажування вміст кофеїну вищий, ніж при слабкому і навіть середньому ступені обсмажування. До речі, зерна, вирощені на Кубі (наприклад, Куба Серрано), мають інтенсивні смакові якості, а сильна обсмажування лише посилить відчуття, роблячи кави максимально щільною і насиченою. Однак при обсмажуванні важливо знати міру, інакше приготовлений напій виявиться несмачним.

Процедура приготування. Чим довше екстракція, тим вище виявляється міцність напою. При тривалій екстракції відбувається максимальне насичення кофеїном. Крім того, більша кількість мелених зерен підвищує міцність напою. Важливо також враховувати, що молоко або вершки, додані до приготовленої кави, знижують його міцність.

Яку міцну каву вибрати? Не обов’язково шукати зерна, які мають максимальну кількість кофеїну. Адже гірчинка, що з’явилася при приготуванні напою, найчастіше суб’єктивно розцінюється, як фортеця, тому відчуття чималою мірою залежить від самої людини.

В асортименті нашого інтернет-магазину – величезний вибір різноманітних моносортів та сумішей. Який сорт кави здається ідеальним саме для вас? Пробуйте, експериментуйте, і ви напевно зможете отримати каву, ідеальну за щільністю, смаком і насиченістю, саме для вас.

Ми пропонуємо унікальні кавові суміші із сертифікованого зерна, які підходять під різні способи приготування. У нашому інтернет-магазині — тільки свіжообсмажена кава, обсмажування проводиться за спеціальною технологією та професійним обладнанням. Якщо при виборі виникнуть труднощі, зв’яжіться з нами, і наші фахівці порадять оптимальний варіант, який може зарядити бадьорістю на цілий день.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top