кофе без кофеина

Кава без кофеїну. Що треба знати?

Кава без кофеїну – продукт, у якому останній, згідно з міжнародними стандартами, має утримуватися у кількості не більше 0,3%. Продається безкофеїнова кава мелена, в зернах і навіть розчинна. Декофеїнізація (видалення речовини) проводиться шляхом однієї з технологій.

Чашка кави – це і ранковий ритуал, і приплив енергії в робочий час, і затишна атмосфера зустрічі з друзями. Але іноді любов до кави перетворюється на одержимість, коли трьох-чотирьох чашок на день недостатньо. Пити улюблений напій без обмежень не дозволяє кофеїн, відомий активною дією на організм. Чи вихід кави без кофеїну? Відповімо на це запитання, а також розповімо, як виробляють “порожню” каву.

ЧОМУ НЕ МОЖНА зловживати КАВИ?

Чашка кави допомагає підбадьоритися, сконцентруватися та прокинутися зранку. Цим властивостям напій завдячує кофеїну, досить сильному стимулятору нервової системи. Але саме через кофеїн говорять про шкоду надмірного споживання кави, а також необхідність обмежувати її порції.

Що може спричинити перевищення рекомендованих норм кофеїну?

Безсоння, тривожність, втома, що не проходить. Все разом провокує стан постійної напруги та може призвести навіть до депресії.

Тахікардія (збільшення частоти серцевих скорочень), головний біль судинної природи.

Підвищення тиску. Тим не менш, у цьому питанні медики не мають єдиної думки. Кофеїн короткочасно підвищує знижений артеріальний тиск при гіпотонії і не має такого ефекту, якщо тиск у нормі. Доведеного зв’язку між розвитком гіпертонії та любов’ю до напою немає.

Перелічені проблеми зі здоров’ям можуть бути викликані непомірним вживанням кави. Тому “безкавовий” напій стає виходом для людей, чутливих до дії кофеїну і при цьому не готових відмовитися від кави.

ЯК ВИРОБЛЯЮТЬ КАВУ БЕЗ КАФЕЇНУ?

В основі виробництва лежить метод декофеїнізації. У промисловості застосовують дві основні технології, що дозволяють витягти активну речовину з кавових зерен.

1. За допомогою вуглекислого газу.

Зерна настоюють у воді, після чого поміщають у камеру із СO2. Тиск газу зростає, він зріджується та виконує роль розчинника кофеїну. При цьому решта компонентів у складі кавових зерен залишаються незмінними. Потім газ відкачують і приходять до мети у вигляді кави без кофеїну. За допомогою гарячої води.

2. За допомогою гарячої води

Ця технологія декофеїнізації з’явилася у Швейцарії 1979 року. Звідси пішла її назва – “Швейцарська вода”. Зелені зерна замочуються у гарячій воді, за рахунок чого з них екстрагується кофеїн. Вугільні фільтри, через які потім пропускають воду, затримують кофеїн, а кінцевий розчин називають “екстрактом зеленої кави”.

Спочатку думку виробництва кави без кофеїну людини наштовхнула сама природа. 1903 року торговець Людвіг Роземус потрапив у шторм на своєму судні. Корабель перевозив кавові зерна, які просочилися наскрізь солоною водою. Заповзятливий німець не захотів визнати збитків і здав товар на експертизу. Напрочуд якість продукту не постраждала, але вміст кофеїну практично підійшов до нуля. Так виникла ідея “порожньої” кави.

Роземус запатентував метод декофеїнізації, заснований на обробці зерен сольовим розчином та бензолом для екстракції речовини. А створена ним у 1906 році компанія Kaffee Handels-Gesellschaft Aktien (Kaffee HAG) почала виробляти першу у світі “порожню” каву. Так за напоєм закріпилася назва в меню Caffe Hag або коротко Hag.

За міжнародними стандартами у декофеїнізованій каві має бути видалено 97% кофеїну. А за європейськими стандартами усі 99%. Основне мистецтво – витягти з зерен лише активний компонент, зберігши смак та аромат.

Це завдання є досяжним, тому любителі кави можуть насолоджуватися напоєм повною мірою без наслідків для здоров’я. Звичайно, ефекту, що бадьорить від Caffe Hag, очікувати не варто, але як альтернатива він себе повністю виправдовує.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top