Анчан чай – користь

Сьогодні є безліч чайних сортів. Багато хто з них виробляють у Китаї. Однак не тільки Піднебесна знаменита своїм чаєм, Таїланд також радує та дивує гурманів. Наприклад, величезний інтерес у поціновувачів викликає синій чай анчан.

Напій виготовляють із тайської орхідеї кліторії трійчастої, яку також називають метеликовим горошком, голубиними крилами або Чанг Шу. Звичайно, анчан не є чаєм у традиційному його поданні, оскільки для його виробництва використовують блакитні бутони вічнозеленої ліани, що довжиною досягає до 3,5 метрів. Рослина відноситься до сімейства бобових, і росте в Північній Америці та Азії. Культивують кліторію трійчасту переважно в джунглях Таїланду, звідки її експортують по всьому світу. Самі ж тайці готують із синіх бутонів освіжаючий напій, що добре вгамовує спрагу і позбавляє втоми.

Історія популярності та склад чаю анчан

Незважаючи на те, що синю орхідею вже давно використовують у Таїланді для приготування чаю, всесвітня популярність до неї прийшла не одразу. Спочатку американка Кеті Чан привезла його із собою до США, де налагодила продаж анчана у відомій мережі магазинів, а також представила його кондитерам. З того часу він став інноваційним фудтрендом. Порошок і настій інтенсивного синього кольору має ніжний смак, тому його широко використовують у приготуванні різних страв як натуральний барвник. Також із квіткових пелюсток готують напої з різними добавками. Примітно, що при змішуванні анчана із соком лимона він із синього стає пурпуровим.

Однак не тільки це приваблює поціновувачів чаю, але також його властивості та користь для організму. У Таїланді він вважається джерелом молодості завдяки унікальному складу. В анчан входять вітаміни групи В, К, С та D, марганець, калій, залізо, жирні кислоти. Також кліторія трійчаста багата сапонінами, глікозидами та стероїдами. У її складі були виявлені кліотиди — пептиди, які мають антибактеріальний ефект.

Корисні властивості чаю анчан

Завдяки своєму складу напій сприяє:

  • зміцненню судин;
  • поліпшення стану шкіри та волосся. Часто настій використовують для профілактики облисіння та появи ранньої сивини;
  • поліпшення пам’яті та підвищення концентрації;
  • відведення зайвої рідини з організму та позбавлення від набряків;
  • підвищенню захисних властивостей організму;
  • зниження холестерину у крові;
  • прискорення одужання при простудних захворюваннях;
  • зниження артеріального тиску.

Також тайська орхідея має інші цілющі властивості — противірусні, спазмолітичні, седативні, бактерицидні, адаптогенні та ін. Однак при вживанні анчана важливо пам’ятати про деякі правила та протипоказання.

Анчан чай: протипоказання

Насамперед, анчан чай потрібно пити помірно — не більше трьох чашок на день. Напій слід виключити з раціону вагітних і жінок, що годують. Також він не рекомендований дітям і може завдати шкоди людям із захворюваннями нирок, оскільки анчан має сечогінну властивість і містить у складі велику кількість фтору. Крім того, краще не пити чай на початку робочого дня, де важлива концентрація, оскільки настій заспокоює та уповільнює швидкість реакцій.

Оскільки напій знижує артеріальний тиск, він не рекомендований для гіпотоніків, тому що в його складі є речовини, що зв’язують залізо, які перешкоджають засвоєнню організмом. Не можна забувати про індивідуальну непереносимість компонентів кліторії, тому за наявності алергічних реакцій відмовтеся від вживання чаю анчана. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top