Молотый кофе или растворимый Украина Львов

Мелену каву або розчинну?

Вперше розчинна кава з’явилася у масовому продажу 1909 року. З того часу технологія виготовлення суттєво змінилася: посилилися вимоги до виробничого циклу та використовуваних компонентів, що призвело до отримання якісного продукту. Причому це не торкнулося основних плюсів – швидку швидкість і зручність приготування. Однак дискусії на тему, яка краще за каву, мелену або розчинну, тривають серед кавоманів.

Розбираємося, в чому різниця між розчинною та меленою кавою, розповідаємо про переваги та недоліки двох пропозицій виробників. Зазначимо, що інформація стосується сумлінних компаній із хорошою репутацією та відгуками на світовому ринку. Читайте статтю, а потім дивіться каталог нашого магазину.

мелений = повністю природний

Виробництво  меленої кави  починається зі збирання ягід, обробки та сушіння. Далі в гру вступають фахівці, які займаються обсмажуванням та купажуванням. Фінал – перемелювання зерен, упаковка у вакуумні пакети або бляшанки. Таким чином, у меленому присутні тільки обсмажені подрібнені зерна. Максимум майстри додають в окремі види кави ароматизатори – екстракти, отримані при переробці рослин та плодів. Молота кава є на 100 відсотків природним продуктом.

Розчинний = «штучно» створений

У  розчинному  частіше присутній робуст різних країн походження. Арабіка використовується рідше. Причина? Робуста містить більше кофеїну і має високу екстрактивність, що сприяє хорошій розчинності кавових крупинок. На першому етапі розчинну або мелену каву виробляють однаково – зерна смажать і мелять.

Далі виробничий процес відрізняється: кавові частинки заварюють, та якщо з отриманого складу видаляють вологу однією з способів .

  1. «Спред драй» передбачає випарювання рідини та розпилення екстракту, внаслідок чого утворюється порошок.
  2. “Фриз драй”, на відміну від попереднього методу, передбачає заморожування та подачу екстракту в субліматори (барабани), на які налипають крупинки. За підсумками волога виморожується, суміш розсипається дрібними гранулами.

Сублімація вважається найкращою технологією для отримання високоякісної кави. Між обсмажуванням та заварюванням збираються олії, які додаються в гранули перед фасуванням. Тому в брендових купажах вловлюється насичений і привабливий аромат.

Порівняно недавно на ринок вийшов новий продукт – мелений у розчинному. Всередину сублімованих гранул поміщаються мікрочастинки смаженого меленого зерна. Класичний розчинний або мелений розчинний – вибір смаку, але час заварювання в обох варіантах швидкий: порція суміші заливається гарячою водою і готова до вживання.

Ароматні та смакові характеристики розчинної кави на відміну від натуральної менш виражені, що обумовлено специфікою виробництва, яка полягає у штучному одержанні кавових гранул.

Що корисніше?

Цибулити не станемо: у помеленій зерновій і розчинній каві містяться корисні речовини, але в першому випадку їхня підсумкова концентрація вища.

Отже, чим відрізняється мелена кава від розчинної за рівнем вмісту основних хімічних елементів та сполук:

  • більше ліпідних кислот, що запобігають розвитку ракових захворювань;
  • більше калію, що відповідає за скорочення м’язів;
  • більше магнію, що сприяє звуженню та розширенню судин;
  • понад 300 мікроелементів та вітаміну РР, що покращує стан шкіри та волосся.

Не поспішайте робити висновки. Виявилося, що краще розчинна кава з точки зору концентрації кафестолу, яка у великих кількостях призводить до утворення атеросклеротичних бляшок у судинах. У напої швидкого приготування його вдвічі менше. Знов-таки багато органічного з’єднання виділяється при варінні в турці. Як приготувати каву, щоб цього уникнути? Проціджувати зварений настій через паперовий фільтр або готувати еспресо в кавомашині.

Чи можна пити мелену каву як розчинну? Так. Керамічну чашку обдають окропом, засипають до неї кавовий порошок дрібного помелу, заливають гарячою водою (близько 90 градусів Цельсія), накривають блюдцем, залишають настоятися протягом 5 хвилин. На жаль, напій виявиться менш ароматним та смачним, ніж отриманий традиційними способами.

Калорійність та кофеїн

Наводимо зразкові цифри: одна чайна ложка розчинних гранул містить кофеїн у кількості 27 мг, подрібнених зерен – 95 мг. За даними зрозуміло, яку каву краще пити, щоб підбадьоритися.

Яка кава менш калорійна: у чашці меленої – близько 5 калорій, розчинної – 2-3 калорії. Різниця несуттєва.

Відповідь на питання, яку каву краще пити, мелену або розчинну, неоднозначну. Будь-яка кава стає шкідливою при непомірному споживанні, корисною – при виборі якісного продукту без «хімії», виробленого відомими брендами. Користь і шкода залежать від того, скільки чашок ви питимете щодня. Добова доза природного алкалоїду має перевищувати 400 мг.

Підбиваємо підсумки

Краще мелений чи розчинний? Перший містить набагато більше корисних компонентів і кофеїну, відповідно, свіжозварений еспресо чудово бадьорить, наповнює енергією, підвищує працездатність. Він має яскравий і унікальний смако-ароматичний букет, але забирає час на підготовку до кави.

Розчинна кава поступається за цими показниками, але має вагомі плюси – зручність, швидкість заварювання та відмінний смак. Його можна вибрати для спішного пробудження рано-вранці і коротких перерв на роботі.

мелена кава Львів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top