мятный чай на ночь Украина

М’ятний чай на ніч

Чашка м’ятного чаю перед сном допоможе розслабитися, зніме м’язовий біль і позбавить втоми. Крім того, м’ятний чай на ніч допомагає нормалізувати тиск і зміцнити серцево-судинну систему. Щоб приготувати м’ятний чай, залийте жменю листя м’яти гарячою водою і дайте настоятися протягом 15 хвилин – готовий чай.

Користь та шкода м’ятного чаю

Про унікальні цілющі властивості м’яти стародавні дізналися ще сотні років тому. І до цього дня ця рослина у всіх на слуху. М’яту не сплутаєш ні з чим. Така шалена популярність прийшла до неї за ніжний, освіжаючий, тонізуючий смак та неповторний аромат.

Чашка свіжозавареної м’яти допоможе врятуватися від стресу, ненав’язливо розслабить після напруженого дня та дбайливо заспокоїть нервову систему. У спеку вона принесе довгоочікувану прохолоду та зігріє у суворі зимові холоди. Але чим такий корисний чай з м’ятою? Коли варто утриматися від нього? Які є його найпопулярніші способи приготування та найсмачніші рецепти? Повний огляд на м’ятний чай на ніч – нижче.

М’ята та її властивості 

Ще до нашої ери м’ята була доступна людині. Вона згадується на клинописних дощечках ассирійців, її виявляли у гробницях єгипетських фараонів. Про м’яту навіть згадано в Євангелії від Матвія. Ця рослина легко впізнається – у неї гіллясті стебла та листя, що трохи нагадують кропиву. М’ята досягає висоти 80 см. Особливий аромат її листям надає ментол, що міститься в них. Саме він забезпечує м’ятному напою неповторний освіжаючий смак.

Хімічний склад м’яти

Перша і, мабуть, головна хімічна речовина в м’яті – Ментол. Це органічна речовина, що містить вторинний спирт. Саме він надає листям м’яти специфічного запаху. Але ментолу ще є чим здивувати. Він має сильні охолоджувальні властивості: стимулює холодові рецептори шкіри та слизових, може використовуватися як антисептик та місцевий анестезуючий засіб.

М’ята дуже добре знижує проникність капілярів та покращує кровообіг за рахунок такої речовини як рутин. При регулярному вживанні трави він допомагає знизити ризик утворення тромбів.

Наступний на черзі хімічних речовин у м’яті – каротин. Він вважається природним імунностімулятором, адже знижує вироблення вільних радикалів. Він особливо корисний для людей похилого віку або тих, хто частина піддається стресу. Високий вміст T-лімфоцитів у їжі, що містить каротин, прискорює імунну реакцію зовнішніх подразників. 

Також у м’яті безліч корисних кислот. Зокрема – аскорбінової та хлорогенової. Перша підвищує опірність організму до вірусних інфекцій, бере участь у освіті колагену, покращує всмоктування заліза. Друга постає як сильний антиоксидант, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Також у листі, стеблах і квітах м’яти міститься ефірна олія з високим відсотком ментолу, азулену та флавоноїдів.

Яка буває м’ята

Поряд з усіма відомими перцевим і лимонним видами м’яти існують ще так з десяток варіацій рослини. Ця трава не самотня, а має багатьох побратимів. Серед них шоколадна, ментолова, польова, котяча, водяна, запашна, лісова, японська, перцева, кучерява, мексиканська, лимонна, дика. І кожен з них має свої правила при посадці, свій ареол проживання та свої властивості. Але нас цікавлять лише два найбільш відомі види: перцева і лимонна м’яти. 

Перечна м’ята знайома всім і кожному без винятку. Вона є багаторічною рослиною і в довжину може досягати одного метра. Листя зеленого кольору, характерна відмінність – зубчастість по краях. Перечна м’ята легко переносить зиму та сильні морози. Не слід забувати, що вона виведена штучно і є різновидом водної м’яти. 

Лимонну м’яту в народі називають меліса. Її можна часто зустріти на садових ділянках. Це невибаглива багаторічна рослина. У висоту може досягати до 1 метра. Відмінною рисою цього виду є наявність лимонного аромату, особливо під час цвітіння. Тому її й прозвали відповідно.

Користь та шкода м’яти

Стреси, депресії, неврози – всі ці емоційно-психологічні розлади неминуче переслідують сучасну людину. Але їхній деструктивний ефект можна мінімізувати, звичайно, далеко не тільки медикаментозним шляхом. Нарівні фізичними навантаженнями чи практикою медитації людині може допомогти м’ятний чай. Так, це не перебільшення. Звичайно, він не панацея від усіх проблем, але про величезну кількість корисних властивостей м’яти забувати не варто. 

Корисні властивості м’яти

Про корисні властивості м’яти можна говорити дуже довго. Ми зосередимося на десяти основних пунктах.

• М’ятний чай на ніч має виражену седативну дію. Він здатний ніжно розслабити після робочого дня, зняти напруження та стрес.

• Важко переоцінити корисність м’ятного чаю під час лікування та профілактики простудних захворювань. Він здатний не лише знизити температуру, а й покращити загальний стан хворої людини.

• Якщо пити м’ятний чай разом із лікарськими препаратами, він допоможе усунути виражені симптоми гострих респіраторних захворювань. Більше того – покращити відходження мокротиння з легень і полегшити нежить. 

• Якщо дружина вкотре каже, що їй болить голова, дайте їй м’ятний чай. Він вважається відмінним помічником у полегшенні головного болю у жінок. З іншого боку, напій здатний регулювати менструальний цикл.

• Серед заслуг м’ятного чаю – нормалізація артеріального тиску. Також він допомагає кровообігу, полегшує стан при захворюваннях серця та допомагає від нестерпних спазмів під час нападів мігрені.

• Якщо на порядку денному у вас стоїть потреба схуднути, м’ятний чай буде чудовим помічником у цій справі. Він може прискорювати обмін речовин.

• Пов’язкою із вмістом м’ятного чаю навіть можна перев’язати подразнену ділянку шкіри. Він має антибактеріальний ефект, тому свіжозаварений настій заспокоїть свербіж. 

• М’ятний чай допомагає при проблемах із ШКТ, зокрема – знижує кислотність шлунка, сприяючи нормалізації його мікрофлори.

• М’ятний чай має протиспазмуючий ефект. Він не тільки сприяє усуненню кишкових кольок та врівноваженню жовчного балансу, але й знижує газоутворення.

• М’ятний м’ятний чай на ніч відмінно нормалізує сон, усуває тривожність і навіть покращує мозкову активність. 

Шкода та протипоказання  м’ятного чаю на ніч

Десять переваг, які ми виділили, здаються значними. Вони можуть вразити настільки, що м’ятний чай сприйматиметься як універсальний засіб від чи не будь-якої зарази. Проте, цей напій має свої відомі недоліки. Про них і поговоримо.

По-перше, м’ятний чай проти протипоказаний при діабеті. Ментол може розпочати реакцію з препаратами, що містять інсулін.

По-друге, часто м’ята спричиняє алергічну реакцію у дітей. Якщо після її вживання на шкірі пішла висипка, почала боліти голова або зовсім утруднилося дихання, необхідно негайно припинити їсти м’яту.

По-третє, м’ятний чай не варто пити при вагітності та грудному вигодовуванні. Хоча показання медиків у цьому питанні є неоднозначними. Проте доведено, що ментол знижує здатність організму матері виробляти молоко.

По-четверте, якщо ви страждаєте від варикозного розширення вен або зниженого артеріального тиску, м’яту варто виключити. При зниженні тонусу судин ця трава може призвести до загострення будь-якого іншого хронічного захворювання. Не рекомендують зловживати м’ятним чаєм і людям, які страждають від печії.

Застосування м’яти в кулінарії, медицині та парфумерії 

У м’яті міститься запашне масло з назвою гераніол. Воно є однією з основних складових речовин у парфумерії, що застосовується для створення парфумів та ароматизації мила, косметики для тіла, миючих засобів. 

У кулінарії м’ята також знайшла своє застосування. Вона є ароматичною приправою до різних страв. Листочки м’яти – чудова прикраса тортів та коктейлів. У Німеччині, Франції та Англії м’яту широко використовують як приправу до овочів. Її додають у різні пряні суміші для покращення аромату та смаку соусів та маринадів. 

М’ята виявилася корисною та медицині. Настій із її листів приймають у кількох випадках: при проблемах із зором, як заспокійливий засіб, для зниження температури, при шлунково-кишкових захворюваннях, і навіть як афродизіак. Як ми вже говорили, м’яту можна використовувати і зовні. Наприклад, вона добре справляється як болезаспокійливий при ревматичних болях у суглобах і при укусах комах. Ефірна олія м’яти перцевої містить багато ментолу, що має знеболювальну, антисептичну дію, знімає напругу, знижує метеочутливість.

м'ятний чай на ніч

Способи заготівлі м’яти 

Існує три найбільш перевірені часом способи заготовити м’яту на зиму. Перший – як слід її просушити. Другий – піддати холоду, що заморожує, і третій – приготувати м’ятний сироп. Кожен спосіб по-своєму оригінальний і дозволяє м’яті зберегти свої корисні властивості.

Сушіння м’яти

М’ята починає квіти у червні. У цей час і до кінця липня її починають збирати. Підвищена вологість може негативно вплинути на процес сушіння, тому вибирати кущі м’яти найкраще або вранці, або ввечері. У першому випадку встигне висохнути рому, а в другому навпаки – ще не встигне утворитися. 

Спочатку необхідно прибрати з усієї сировини брудне та пошкоджене листя. Ті, хто залишився, потрібно промити і ретельно висушити паперовим рушником. Сама сушіння може проводитися або на свіжому повітрі, або в духовці або мікрохвильовій печі. Все залежить від того, яким часом ви маєте в своєму розпорядженні.

Для сушіння на свіжому повітрі стебла зв’язують у пучки та підвішують листям униз. Для цього необхідно підшукати в темне сухе місце з гарною циркуляцією повітря. Як не парадоксально, але безпосереднього сонячного впливу при сушінні варто уникати. Як тільки листя починає легко зніматися зі стебел, сушіння зупиняється.

Сушіння у відкритій духовці проходить незрівнянно швидше – всього 15-20 хвилин. Головне не переборщити з температурою, адже при більш ніж 75 градусах листя втрачає всі корисні якості. Сушена м’ята зберігається близько півтора року. Щоб вона не втратила смаку, необхідно використовувати герметичний контейнер зі скла, металу або пластику. 

Заморожування м’яти 

Основна властивість заморозки – продовжити термін зберігання продукту без значної втрати його властивостей. М’ята у замороженому вигляді чудово зберігає свої неповторний смак та аромат. Для правильного заморожування необхідно використовувати свіже листя без пошкоджень і плям. Заморожувати м’яту можна кількома способами:

• Цілим листям. Для початку занурюємо м’яту в прохолодну воду, а потім даємо рушнику ввібрати всю вологу. Отримане сухе чисте листя складаємо в скляну банку, щільно закриваємо кришкою і відправляємо в морозилку. 

• У кубиках льоду. Формочка нам підійде будь-яка. Для початку промиваємо листя та верхівки стебел під проточною водою. Потім дбайливо розкладаємо по формах і заливаємо прохолодною кип’яченою водою. Цей спосіб хороший тим, що листя не зможе розкришитися. 

• Заморожування кашки з м’яти. Зрештою, м’яту ми теж заморожуємо, але в іншому її стані. Спочатку проганяємо листя через м’ясорубку чи блендер, додавши у своїй воду. Потім кашку відправляємо у формах в морозилку.

М’ятний сироп 

М’ятний сироп – оригінальний спосіб створити смачну ментолову добавку до чаю. Він може подарувати справжнє задоволення, адже містить багато цукру. Більше того, готовий сироп є також інгредієнтом для багатьох кондитерських виробів.

Пропорції приблизно такі. Для приготування 200 г сиропу потрібні 100 г листя м’яти, 250 г цукру, щіпка лимонної кислоти, 70 г води. М’яту ми ріжемо крупно, засипаємо 125 г цукру і додаємо лимонну кислоту. Після цього залишаємо приблизно на 10 годин. За цей час листя встигає виділити сік. 125 г цукру залити водою, довести до кипіння на повільному вогні та проварити 4-5 хвилин до повного розчинення. Сиропом, що вийшов, залити м’яту і залишити охолоджуватися на 5-6 годин, потім прокип’ятити близько 5 хвилин, процідити через тонке сито і залити в заздалегідь стерилізовану банку.

Рецепти м’ятного чаю 

З м’ятним чаєм створені десятки різних рецептів: від кулінарних вишукувань до звичайного домашнього приготування. Нижче ви побачите найкращі варіанти як для пропаленого чаєзнавця, так і для недосвідченого любителя.

Зелений чай з м’ятою 

Як відомо, зелений чай сам по собі має тонізуючий ефект, адже його листя найменше піддається процесу ферментації. А в поєднанні з м’ятою – справжньою криницею корисних властивостей – зелений чай стає ідеальним вибором для вечірнього чаювання.

Для його приготування нам знадобиться 400 мл води з температурою не більше 80 градусів, дві чайні ложки чаю та м’ята до смаку. Головне не довести воду до кипіння, адже окріп нівелює характерний смак зеленої години. Понад те – позбавляє напій корисних властивостей. 

Марокканський чай 

Листя м’яти – головний компонент чаю із Марокко. Крім них нам знадобляться, звичайно, вода, зелений чай та цукор. За смаком можна додати прянощі та часточки цитрусів. Це зробить марроканський чай ще більш терпким та багатим. Як спеції для марокканського чаю можна використовувати паличку кориці, зірчастий аніс, кардамон у зернах або гвоздика. Замість цукру багато гурманів вважають за краще додавати мед. Всі ці компоненти додадуть чаю неповторного букету смаків.

Технологія приготування марроканського чаю, по суті, проста. Поки ми окремо заварюємо зелений чай, в іншому посуді нас повинні чекати залиті окропом прянощі. За їх поєднання і виходить марроканський чай.

Чай з м’ятою та імбиром 

М’ята – як універсальна деталь пазла. Куди не прикріпи – скрізь вона відчувається на своєму місці. Хоч у чорному, хоч у зеленому чаї. А у поєднанні м’яти з імбиром корисні властивості напою подвоюються. Такий чай містить похідні ксантину (кофеїн, теофілін, теобромін) та похідне глутаміну теанін. Ці речовини мають властивості стимулятора. Чай з м’ятою та імбиром також містить багато поживних компонентів, таких як вітамін Е, вітамін С, вітамін B1, фтор та калій.

Швидше за все такий чай гірчитиме. Це можна обґрунтувати присутністю гінгеролів у складі. Терпкість напою обумовлена ​​фенольними складовими, відомими як катехіни. Вони становлять групу сполук, що тісно пов’язані з танінами. Словом – користь невимовна. При поєднанні м’яти та імбиру, у чаї підвищиться рівень кофеїну, також підвищиться вміст алкалоїдів, зате знизиться рівень антиоксидантів.

Висновок

Що ж, ось ми й довідалися про всі тонкощі м’ятного чаю. А головне – відповіли на найпоширеніші запитання. Які бувають види м’яти та як її правильно заготовляти? Чим корисний м’ятний чай, а чим шкідливий? Які його основні властивості? І які рецепти м’ятного чаю на ніч? Сподіваємось, що були корисні! Смачних та умиротворюючих чаювання, друзі!

Чи корисний м'ятний чай на ніч

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top