кофе заварной

Кава заварна користь і шкода

1. Кава бадьорить

Це, мабуть, найвідоміша властивість кави. Пояснюється воно тим, що кофеїн – психостимулятор. Коли ми п’ємо каву, кофеїн потрапляє в кров, а з нею надходить у мозок, де блокує аденозин нейромедіатор.

Аденозин бере участь у передачі енергії, пригнічує бадьорість та стимулює сон. Концентрація аденозину в організмі збільшується з кожною годиною неспання, викликаючи сонливість. Коли аденозин блокується, збільшується концентрація інших нейромедіаторів, таких як норадреналін та дофамін. Це і дає підбадьорливий ефект.

Багато досліджень підтверджують, що кава покращує пам’ять, настрій, швидкість реакції, увагу та когнітивні функції. Так що кава бадьорить і робить нас розумнішими.

2. Кава заварна підвищує працездатність організму

Коли кофеїн стимулює нервову систему, вона надсилає сигнали іншим частинам організму. Жирові клітини одержують сигнал розщеплювати жирові відкладення. Найефективніше спалюється жир у тих, хто нещодавно почав пити каву. За даними досліджень, кофеїн спалює до 29% жиру у худих людей і до 10% у тих, хто страждає на ожиріння. Коли жири потрапляють у кров і перетворюються на вільні жирні кислоти, організм може використовувати їх як джерело енергії.

Крім того, кофеїн збільшує вміст у крові адреналіну, який готує організм до інтенсивних фізичних навантажень. Тож перед наступним походом у спортзал спробуйте випити чашку чорної кави.

3. Заварна кава полегшує біль у м’язах після тренування

За результатами дослідження, дві чашки звареної кави після тренування полегшують біль у м’язах. Під час експерименту учасники пили каву після виконання ексцентричних вправ для м’язів. За годину їх просили оцінити інтенсивність больових відчуттів за шкалою від 0 до 100. Виявилося, що кава з кофеїном значно знижує чутливість до болю.

4. Кава допомагає боротися з депресією

Кофеїн підвищує вироблення дофаміну – нейромедіатора, відповідального за рух, пам’ять та мислення. Ще дофамін пов’язані з відчуттям задоволення. Тому кава допомагає боротися з депресією.

За даними дослідження, проведеного в Гарвардському університеті, у жінок, які п’ють каву, ризик депресії знижується на 20%. Ще одне дослідження показало, що ті, хто вживає каву, на 53% рідше вчиняють самогубства. Учасники обох досліджень випивали щодня по чотири чашки кави.

5. Кава заварна корисна для здоров’я печінки.

Дехто вважає, що кава може захистити від цирозу. Дослідження, проведене сінгапурськими вченими, підтвердило, що вживання двох або більше чашок кави на день може скоротити ризик розвитку цирозу печінки приблизно на 66%.

Інші дослідники виявили, що вживання кави також може знизити ризик виникнення раку печінки. А кава без кофеїну знижує рівень ферментів печінки у крові.

6. Заварна кава може запобігти утворенню жовчного каміння

Жовчні камені – тверді утворення у жовчному міхурі. Вони з’являються через неправильну дієту (занадто багато холестерину), проблеми з жовчним міхуром (він не спустошується повністю) і внаслідок деяких захворювань, наприклад цирозу.

Кофеїн у заварній каві допомагає запобігти утворенню жовчного каміння. Це підтвердило дослідження, в рамках якого вчені 10 років спостерігали за вживанням кави та утворенням жовчного каміння у 46 000 чоловіків. Інше дослідження, у якому брали участь жінки, дало такі самі результати.

7. Кава може зменшити ризик виникнення діабету другого типу

Аналіз 18 досліджень (загальна кількість учасників – 457 922 особи) підтвердив, що кожна випита чашка кави знижує ризик розвитку діабету приблизно на 7%.

Вживання кави впливає на глобулін, що зв’язує статеві гормони (ГСПГ). Цей білок контролює активність статевих гормонів тестостерону та естрогену, які відіграють певну роль у розвитку діабету другого типу.

Автори дослідження помітили, що між вживанням кави та ризиком виникнення діабету існує зворотний зв’язок. Збільшуючи рівень ГСПГ у плазмі, кава, мабуть, перешкоджає розвитку діабету.

8. Кава знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера виникає після 65 років. Це найпоширеніше нейродегенеративне захворювання у світі. Пацієнти поступово втрачають пам’ять, навички мислення та здатність виконувати найпростіші завдання.

Ліки від цієї хвороби поки що немає. Проте є багато профілактичних заходів. Серед них здорове харчування, регулярні фізичні та розумові навантаження, а також вживання кави. Багато досліджень підтверджують, що кава знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера до 65%.

9. Кава заварна знижує ризик виникнення хвороби Паркінсона

Друге за поширеністю нейродегенеративне захворювання – хвороба Паркінсона. Вона розвивається, коли у мозку відмирають нейрони, що виробляють дофамін. Вживання кави знижує ризик приблизно на 30-60%. Можлива причина – позитивний вплив кофеїну на нейромедіатори, відповідальні за вироблення дофаміну.

Крім того, кава, можливо, корисна і для тих, хто вже страждає на хворобу Паркінсона. За даними вчених з Університету Макгілла, кофеїн допомагає таким хворим контролювати рухи.

10. Кава захищає від серцевої недостатності

Помірне вживання кави, за даними досліджень, захищає від серцевої недостатності. Ключове слово – “помірне”. Зазвичай під цим мають на увазі дві чашки на день.

11. Кава – найкраще джерело антиоксидантів

Кава заварна, як з кофеїном, так і без, містить приблизно однакову кількість антиоксидантів. Причому воно більше, ніж у фруктах та овочах разом узятих (при типовій західній дієті). Антиоксиданти – речовини, які перешкоджають окисленню та борються з вільними радикалами в організмі. Наприклад, вони знижують ризик виникнення раку ротової порожнини. Кава без кофеїну теж має захисний ефект, а ось у чаю вона відсутня зовсім.

12. Кава захищає від ураження сітківки ока

Один із найсильніших антиоксидантів – хлорогенова кислота. Дослідники з Корнеллського університету виявили, що цей компонент, що міститься в каві, перешкоджає загибелі клітин сітківки, спричиненої гіпоксією (кисневою недостатністю) або окислювальним стресом (пошкодженням клітини внаслідок окислення). Вплив хлорогенової кислоти також тестували на мишах із пошкодженим зоровим нервом. Результати виявилися такими самими.

13. Кава знижує ризик виникнення раку кишечника.

Дослідники спостерігали за 489 706 учасниками та виявили, що серед тих, хто випиває по 4–5 чашок кави, ризик захворювання на рак кишечника нижчий на 15%.

14. Заварена кава знижує ризик виникнення раку шкіри

Базаліома – одна з найпоширеніших форм раку шкіри. І хоча вона зазвичай не смертельна, вона призводить до незворотних фізичних вад шкіри.

Дослідження, проведене американськими вченими, довело, що вживання кофеїну знижує ризик виникнення раку шкіри. Найменший ризик був відзначений у жінок, які вживали три чашки кави на день.

У ході ще одного дослідження було виявлено, що кава, можливо, допомагає запобігти виникненню меланоми.

15. Кава захищає від карієсу

В Інституті стоматологічних наук в Індії вчені провели дослідження та зібрали дані всіх пацієнтів, які вживали заварну каву. При цьому вони враховували частоту вживання, марку кави, наявність та відсутність добавок (молоко, цукор), а також харчування та інші звички пацієнтів.

В результаті виявилося, що у тих, хто випиває близько трьох чашок чорної кави на день, найменше проблем із зубами. А ось підсолоджувачі, вершки та молоко зовсім позбавляють кави його антибактеріальних властивостей.

16. Кава заварної може зміцнити ДНК

Ланцюжки ДНК іноді розриваються. Дволанцюжкові розриви трапляються, якщо побічні продукти клітинного метаболізму викликають пошкодження ДНК та блокують її реплікацію. Це спричинить смерть клітини, якщо ДНК не відновиться. Якщо ж вона відновиться некоректно, деякі ділянки ДНК можуть перебудуватися. Такі перестановки зазвичай виявляють у ракових клітинах.

Вчені протягом чотирьох тижнів спостерігали за здоровими чоловіками, частина яких пила чорну каву, а частина – воду. Спочатку у двох групах спостерігалося однакову кількість спонтанних розривів ДНК. Потім серед тих, хто пив лише воду, було помічено збільшення кількості розривів, а серед тих, хто пив каву – зменшення. Різниця становила 27%.

17. Кава знижує ризик виникнення подагри

Подагра – поширена форма артриту, яка зазвичай зустрічається у чоловіків і найчастіше вражає суглоби великих пальців ніг. У особливо важких випадках суглоби деформуються безповоротно.

Дослідники спостерігали за 45 000 чоловіків протягом 12 років та враховували, які напої вони вживають (кава, кава без кофеїну, чай). Серед учасників 757 людей страждали на подагру.

У результаті виявилось, що збільшення вживання кави знижувало ризик розвитку подагри. Заварна кава без кофеїну в даному випадку виявилася менш ефективною, а чай не впливав взагалі.

18. Кава багата поживними речовинами

Кава містить не тільки кофеїн та антиоксиданти. Більшість поживних речовин, на які багаті кавові зерна, залишається в напої і засвоюється організмом.

В одній чашці заварної кави міститься:

Вітамін B2: 11% рекомендованої добової норми.

Вітамін B5: 6% рекомендованої добової норми.

Марганець та калій: 3% від рекомендованої добової норми.

Вітамін В3 та магній: 2% від рекомендованої добової норми.

Така кількість може здатися незначною, але це вміст тільки на одну чашку, а багато хто випиває по 3-4 чашки на день.

Крім того, кавові зерна багаті на клітковину — корисні харчові волокна. Дослідники протестували різні способи приготування кави (еспресо, фільтрована, розчинна). Результати підтвердили, що у заварній каві розчинних харчових волокон більше, ніж у будь-якому іншому напої.

А ось чого в каві небагато, то це калорій (якщо пити його без молока та цукру).

Шкідливі властивості кави

Незважаючи на всі свої плюси, кава не найкорисніший для здоров’я напій у світі. Він підвищує кров’яний тиск, шкідливий для вагітних та викликає звикання. Крім того, вчені виявили ще 18 шкідливих властивостей кави.

1. Кава може призвести до безсоння

Кава заварної заряджає нас енергією, але це ж її властивість шкодить, коли ми намагаємося заснути. Підбадьорливий ефект кофеїну починає відчуватися через 15 хвилин після вживання, але триває він набагато довше. На те, щоб стимулююча дія зійшла нанівець наполовину, потрібно близько шостої години.

Якщо хочете виспатися, постарайтеся не пити каву у другій половині дня. Або хоча б за 2-3 години до сну.

2. Кава впливає на дію лікарських засобів

Якщо ви приймаєте якісь ліки, обов’язково дізнайтеся у лікаря, чи можна пити їх разом із кавою. Цей напій може посилити, послабити чи взагалі змінити дію таблеток.

Наприклад, дослідники вивчили поведінку алендронової кислоти (засіб від остеопорозу) при прийомі з водою та іншими напоями. Виявилося, що чорна кава та апельсиновий сік послаблюють засвоєння препарату на 60%. А дія тиреоїдних препаратів знижується на 55%, якщо запитати їхню каву.

Крім того, ситуація може бути зворотною. Лікарські засоби можуть посилювати дію кави: ви довше відчуватимете кофеїнову ейфорію. Тож обов’язково порадьтеся з лікарем.

3. Кава може посилити кислотний рефлюкс

Один із симптомів кислотного рефлюксу – печія. Це неприємне відчуття виникає, коли нижній стравохідний сфінктер (він розділяє стравохід та шлунок) не закривається вчасно. Тоді шлунковий сік потрапляє у стравохід.

Заварна кава має вкрай високу кислотність. Потрапивши в кисле середовище (шлунковий сік), він призведе до того, що м’язи стравохідного сфінктера розслабляться. А це може викликати чи посилити печію. Загрозу становить і кава без кофеїну. За даними деяких досліджень, така кава збільшує рівень кислотності в шлунку, стимулюючи вироблення шлункового гормону гастрину. І це викликає виділення шлункового соку.

Якщо печія турбує вас двічі на тиждень або частіше, вам варто відмовитись від кави. При печії також слід з обережністю вживати чай, цитрусові соки, молочні коктейлі та алкоголь.

4. Кава може викликати нетравлення

Чашка кави на порожній шлунок стимулює вироблення соляної кислоти, а це може призвести до серйозних проблем із травленням. Соляна кислота зазвичай виробляється в шлунку, коли в нього надходить їжа, і використовується для травлення білків та жирів.

Якщо одного прийому їжі її виробляється занадто багато (коли з’їли багато жирного або випили багато кави на голодний шлунок), наступного разу її надійде недостатньо, тоді їжа перевариться не повністю. Це може призвести до здуття живота та дискомфорту у шлунку, а у важких випадках до синдрому подразненого кишечника і навіть раку товстої кишки. Так що намагайтеся не пити каву натще.

5. Кава може працювати як проносна

Кава стимулює скорочення м’язів кишківника. Здавалося б, це добре, тому що кава може допомогти при запорах. Але ця властивість кави може викликати низку проблем, наприклад спорожнення шлунка. Тоді весь вміст шлунка потрапляє у тонку кишку до того, як їжа повністю розщепилася та переварилася. Поживні речовини з такої їжі просто не встигнуть увібратися, а це може призвести до запалення кишечника.

6. Кава містить канцерогенні речовини

Коли кавові зерна обсмажуються при високих температурах, можуть утворюватися акриламіди. Ці речовини вважаються канцерогенними та генотоксичними.

Хоча небезпечна кількість акриламідів міститься у різних продуктах, кава – основне джерело цих речовин. Чим темніше смажені зерна кави, тим більше в них акриламідів.

7. Заварна кава ускладнює роботу тромбоцитів

Тромбоцити – клітини крові, що утворюються в кістковому мозку. Вони допомагають зупинити кровотечу, закупорюючи пошкоджену судину.

У 2008 році дослідники вивчили вплив кави та кофеїну на тромбоцити. Учасники дослідження вживали каву або капсули з кофеїном та воду. У тих, хто пив каву, здатність тромбоцитів склеюватись знизилася. А у тих, хто отримував лише кофеїн, властивості тромбоцитів не змінились.

Виходить, кава без кофеїну не вирішить цієї проблеми. А вона може призвести до серйозних наслідків для тих, хто страждає на анемію або інші захворювання, пов’язані зі згортанням крові.

8. Кава заварна може знизити ймовірність вагітності

За даними дослідників з Університету Невади в Ріно, активність маткових труб знижується у тих, хто регулярно вживає кофеїн. Цими трубами здійснюється транспортування яйцеклітин від яєчників до матки. Дослідження, що проводилося на мишах, виявило подібні проблеми у гризунів, яким давали кофеїн.

9. Кава підвищує рівень холестерину

Холестерин – жирова речовина, необхідна для вироблення гормонів та інших важливих для організму речовин. Але якщо його виділяється дуже багато, він відкладається в артеріях. А це призводить до різних проблем із серцем та тиском.

У заварній каві міститься речовина, що підвищує холестерин – кафестол. За результатами одного дослідження, п’ять чашок кави із френч-пресу містять 30 мг кафестолу. Якщо протягом чотирьох тижнів пити по п’ять чашок кави на день, рівень холестерину в крові підніметься на 6-8%.

Убезпечити себе від кафестолу допоможуть паперові фільтри, які використовуються в процесі варіння кави. Вони затримають більшу частину кафестолу.

10. Кава може спричинити остеопороз

Остеопороз – хвороба кісток, при якій кістки втрачають свою щільність і стають схожими на бджолині стільники. Особливо він небезпечний для людей похилого віку.

Для здоров’я кісток необхідний кальцій, а кофеїн знижує його засвоюваність. З кожною випитою чашкою ми втрачаємо близько 4-6 мг кальцію. За даними вчених, кофеїн призводить до прискореної втрати мінеральної щільності кісткової тканини серед жінок похилого віку.

11. Кава змушує нас хотіти солодкого

Кофеїн посилює потяг до фруктових соків, газованих та інших солодких напоїв (які викликають залежність власними силами). Це підтвердило рандомізоване контрольоване дослідження, проведене австралійськими вченими.

Учасників дослідження поділили на дві групи: одні протягом кількох днів пили напої з кофеїном, а другі ні. Потім дослідники проаналізували харчування учасників. Виявилося, що учасники першої групи випивали на день 419 мл солодких напоїв, а учасники другої лише 273 мл.

12. Кава знижує засвоюваність заліза

Залізо необхідне вироблення гемоглобіну. Цей білок, що входить до складу клітин крові, переносить кисень від легень до інших частин організму. Навіть якщо ваша дієта багата на залізо або ви приймаєте добавки, організм буде гірше засвоювати залізо, якщо ви п’єте каву. Усього 150-250 мл кави зменшать засвоюваність заліза на 35%.

13. Кава заварної може викликати мастопатію

При цьому захворюванні у молочних залозах утворюються ущільнення, які збільшуються у розмірах та болять під час менструації. Причина хвороби пов’язана із гормонами. За даними одного клінічного дослідження, у жінок, які вживають на день від 30 до 250 мг кофеїну, ризик мастопатії збільшується у 1,5 раза.

14. Кава дратує шлунково-кишковий тракт

Тим, хто страждає на гастрит, виразку або проблеми з кишечником, лікарі радять зовсім відмовитися від кави. Цілком можливо, він призвів до виникнення цих захворювань.

Одна з причин виразки – бактерія Helicobacter pylori. Кава через свою кислотність роз’їдає слизову оболонку шлунка, а це створює сприятливе середовище для бактерій. Звісно, ​​міцна імунна система може захистити від цього, але не завжди.

Заварна кава може завдати серйозної шкоди та оболонці тонкої кишки. Можна заробити спазми, коліки, запор чи діарею.

15. Кава посилює тривогу та стрес

Кава стимулює вироблення адреналіну, норадреналіну та кортизолу. Ці гормони включають в організмі реакцію «бий або біжи». Здається, що це добре, адже ми почуватимемося бадьорими та повними енергії. Тільки цієї енергії виробляється занадто багато, тому ми починаємо сіпатися і нервувати.

Так відбувається, тому що кофеїн блокує вироблення гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК). Цей нейромедіатор бере участь у процесах гальмування у центральній нервовій системі. Він рятує нас від тривожних думок. Коли ГАМК не виділяється, ми відчуваємо стрес.

16. Кава може збільшувати ризик викидня

Дослідники з Національного інституту здоров’я та Університету штату Огайо проаналізували дані спостережень за 500 парами. Вчені розглядали зв’язок між наявністю хімічних речовин у навколишньому середовищі, способом життя батьків та їхньою фертильністю.

З’ясувалося, що ризик викидня був вищим, якщо обидва партнери за кілька тижнів до зачаття випивали в день більше двох чашок будь-якого напою з кофеїном. Також ризик викидня підвищувався, якщо жінки пили каву у перші сім тижнів вагітності.

17. Кава підвищує кров’яний тиск

У вас роками може бути підвищений тиск, але ви можете про це не підозрювати. Але навіть якщо симптоми не помітні, кровоносні судини та серце все одно пошкоджені, а це може призвести до серйозних наслідків (інсульту чи інфаркту).

Італійські дослідники проаналізували дані понад 1200 пацієнтів віком від 18 до 45 років з першим ступенем гіпертонічної хвороби. Ті, хто п’є багато кави, ризикують заробити підвищений тиск (ризик зростає вчетверо). У тих, хто вживає помірну кількість кави, ризик зростає втричі.

18. Заварна кава може викликати нетримання

Дослідники з Алабамського університету виявили, що кава робить на сечовий міхур розслаблюючий ефект. Вживання більше 200 мг кофеїну на день призводить до нетримання сечі.

Висновки Заварна кава може приносити користь здоров’ю, але може і шкодити, особливо якщо пити її занадто багато. Тому вчені рекомендують помірну кількість кави – не більше 400 мг кофеїну на день. Це близько 3-4 чашок меленої кави (або 5 чашок розчинної). Однак якщо у вас підвищений тиск, проблеми з сечовим міхуром або шлунком, краще відмовтеся від кави зовсім.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top